Szijjártó Péter bejelentette: 18 magyar állampolgárt menekítettek ki Libanonból

Köztük volt hét gyerek is - közölte Szijjártó Péter.

2024. augusztus 1., 15:18

Szerző:

Szijjártó Péter Facebook oldalán jelentette be, hogy a Libanonban tartózkodó mintegy 165 magyar állampolgár közül, akikkel a magyar kormány felvette a kapcsolatot, összesen tizennyolcan éltek a lehetőséggel és utaztak Magyarországra a Magyar Honvédség repülőgépével. 

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta, hogy „ezekben a percekben elhagyta Libanon légterét a Magyar Honvédség gépe”, amelynek fedélzetén tizennyolc magyar és tizenegy külföldi állampolgár – köztük öt cseh, egy francia és egy szlovák – utazik.

Szijjártó Péter hangsúlyozta a posztjában, hogy a kormánynak kötelessége a magyar emberek biztonságának garantálása.

Ezt a feladatot szem előtt tartva az elmúlt napokban összesen 165 Libanonban tartózkodó magyar állampolgárunkkal vettük fel a kapcsolatot telefonon vagy elektronikus úton. Miután megerősítést nyert, hogy valamennyien jól vannak, felajánlottuk számukra segítségünket a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb hazatérésre, amelyet a Magyar Honvédség gépe biztosít a számukra

– írta Szijjártó Péter.

A Magyarországra hozott 18 magyar állampolgár között hét gyerek volt, valamint ezen magyar családok közvetlen hozzátartozói. A miniszter azt írta, hogy mivel nem ez volt az első ilyen típusú művelet, ezért „a már bevett gyakorlatnak megfelelően értesítették a szövetségeseiket is a magyar akcióról”.

Mint írtunk róla, egy merénylet során életét vesztette a Hamász terrorszervezet politikai vezetője. Iszmail Hanije hajnali két óra körül vesztette életét, néhány órával azután, hogy egy izraeli vadászgép Libanonban, Bejrút szívében megölte a Hezbollah műveleti központjának vezetőjét. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy Hanijét egyik biztonsági őrével együtt ölték meg.

 

(Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)