Izrael lebombázta a Hamász vezetőjének egyik házát a Gázai övezetben

Izraeli vadászgépek légicsapást mértek a Hamász iszlamista terrorszervezet Katarban élő politikai vezetőjének, Iszmail Haníjének egyik házára a Gázai övezetben, és az romba dőlt – közölte csütörtökön egy katonai szóvivő.

2023. november 16., 12:18

Szerző:

Haníje háza a Gázai övezet északi részén lévő Sati menekülttáborban üresen állt már, a Hamász előtte terroristabázisként és magas rangú vezetőinek találkozóhelyeként használta. A menekülttábort átfésülő izraeli biztonsági erők megtaláltak és megsemmisítettek egy fegyverkészletet, amely a Hamász „haditengerészeti” egységéé volt. A hadsereg egyik egysége tűzpárbajba is keveredett a Hamász fegyvereseivel, és rejtekhelyükön kézifegyvereket, páncéltörő rakétákat és robbanómellényeket talált. 

Palesztin jelentések szerint

az izraeli hadsereg ismét behatolt a gázai Sifa Kórház területére.

A kórház égési osztálya vezetőjének beszámolója szerint a katonák lövéseket adtak le, buldózerekkel eltolták a kórház kapuja elől a civil járműveket, majd katonai járművekkel behatoltak az udvarra. Ezután arra utaló jeleket kerestek, hogy a Hamász hol tarthatja túszul fogva az Izraelből október 7-én elhurcolt embereket.

Izraeli biztonsági tisztviselők szerint miután egy katonai szóvivő nyilvánosan közölte: tudják, hogy a Hamász főhadiszállása a Sifa Kórházban, illetve az alatt található, a palesztin szervezet elszállította onnan a berendezéseit, a fegyvereit és az embereit. Az illető biztonságiak nem tartják kizártnak, hogy a Hamász az utóbbi napokban befalazta ott alagútrendszere bejáratait, valamint hogy pokolgépeket telepített az épületegyüttesben.Az izraeli hadsereg közölte csütörtökön, hogy harcban elesett két újabb katonája, mindketten 22 évesek voltak. Aszaf Maszter Bahan kibucból, Kfir Jichák Franco pedig Jeruzsálemből vonult be szolgálatra.

A hadsereg az utóbbi egy napban is támadta a libanoni Hezbollah milícia had-, rakétaindító- és megfigyelőállásait a közös határon át - közölték. Az izraeli biztonsági erők egy éjszakai razzián letartóztattak terroristatevékenységgel gyanúsított több mint húsz palesztint a ciszjordániai Hebron hegy déli részén. A háború kezdete óta már több mint ezerhétszáz körözött palesztint vettek őrizetbe Ciszjordániában.

Palesztin fegyveresek csütörtök reggel egy ellenőrzőpontnál tüzet nyitottak katonákra és rendőrökre Jeruzsálem és Ciszjordánia határán. Az izraeli biztonságiak visszalőttek, és a kialakult tűzpárbajban lelőtték a támadókat. Az izraeliek közül négyen megsebesültek, egyikük életveszélyesen – közölte a rendőrség.

(Kiemelt képünkön: A Hamász-vezető Iszmail Haníjeh portréja lóg a Szikla dóm mecset előtt az al-Aksza mecsetek területén, az ó-jeruzsálemi Al-Aksza mecsetek területén a reggeli Eid al-Fitr ima alatt, amely a Ramadán szent böjti hónap végét jelzi, 2021. május 13-án kora reggel. "Haniya portréján arab felirat olvasható: Ne játsszatok a tűzzel, Jeruzsálem a vörös vonal". A palesztin tüntetők és az izraeli rendőrség közötti több éjszakán át tartó összecsapások, különösen az al-Aksza mecset környékén, a hét elején Gázából indított rakétatűzbe és megtorlásként halálos izraeli légicsapásokba torkolltak. Fotó: Ahmad GHARABLI / AFP)