140 ezer budapesti háztartás is jogosult lehet Karácsony rezsitámogatására

Részletek derültek ki a minap bejelentett fővárosi rezsitámogatási rendszerről.

2022. augusztus 25., 16:11

Szerző:

Rendkívüli bejelentést tett Facebook oldalán a rezsitámogatással kapcsolatban Karácsony Gergely a minap. A főpolgármester a közösségi oldalára feltöltött videója elején elmondta, hogy a Fővárosi Idősügyi Tanács ülésén véglegesítették a javaslatát, amely szerint a Fővárosi Önkormányzat rezsitámogatási rendszert vezet be. A felvétel tanúsága szerint a rászoruló családok és idősek 20 ezer forint rezsitámogatást kapnak, amit egész Budapest területére kiterjesztenek. Ennek részleteiről most Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettest kérdezte a Blikk.

Amint a főpolgármester-helyettes a lapnak elmondta: Három egyszerű csoport lesz. Az elsőbe tartoznak azok, akik a 16 lehetőség valamelyikén eddig is jogosultak voltak, például az ápolási díjban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben vagy időskorú járadékban részesülők. Nekik megduplázzuk az összeget, évente 48 ezer forintot fognak kapni. Ennyi pénzt igényelhetnek majd a létminimum alatt élő, azaz 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat kapók. Akik pedig 170 ezer forintnál kisebb nyugdíjat kapnak, 24 ezer forint rezsitámogatásra lesznek jogosultak, ehhez egy egyoldalas dokumentumot kell kitölteniük.

Amint azt Kiss Ambrus elmondta: a korábbi rendszerben 30 ezer ember kérhetett ilyen támogatást,

a jövőben akár 130-140 ezer háztartás is beletartozhat ebbe a körbe.

Mindez nagyjából 1,2 milliárd forintba fog kerülni éves szinten a fővárosnak. Minden azon múlik, mekkora társadalmi krízist okoz a rezsicsökkentés csökkentése. „Bár pénzügyi forrásunk nincs, és nem tudom megmondani jelen pillanatban, hogy miből fizetjük ki az összes számlát év végén, valamilyen segítséget adnunk kell a legkiszolgáltatottabb budapestieknek. Akkor is, ha nem tudjuk, mi lesz jövőre” – nyilatkozta a lapnak Kiss. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Faragó Ferenc Mihályné lánya kőbányai lakásuk teraszán 2013. május 2-án, nem sokkal azelőtt, hogy 11 tagú családjával kilakoltaták jelentős rezsitartozása miatt. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.