Sárospatak intézkedési tervvel küzd a rezsimumus ellen

Hogyan tudják a rezsicsökkentésből kivont önkormányzatok fenntartani a köznevelési intézményeiket? – kérdeztük meg a települések vezetőit. Rezsimumus sorozatunk újabb epizódja következik. 

2022. augusztus 24., 12:09

Szerző:

Hetek óta érkeznek a levelek a szerkesztőségünkbe a vidéki önkormányzatoktól, akiket arról kérdeztünk, hogyan tudják kigazdálkodni az általuk fenntartott köznevelési intézmények megemelkedett rezsiköltségetit. Volt, ahol faaprítékos kazánra állnának át, van, ahol a költségvetési tételek átcsoportosításával érné el a településvezetés a Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár által javasolt 20 Celsius fokos tantermi, csoportszobai hőmérsékletet.

Sárospatakon intézkedési tervet dolgoztak ki

Sárospatakon intézkedési tervet dolgoztak ki a köznevelési intézmények vezetőivel közösen a polgármesteri hivatal munkatársai a rezsimumus féken tartására. Móré Istvánné, a sárospataki hivatal gazdálkodási irodavezetője kérdéseinkre azt a tájékoztatást adta, hogy valamennyi, az Önkormányzat által fenntartott intézmény vezetőjét felkérte arra, hogy  készítsen intézkedési tervet a rezsiköltség csökkentésére.  Az önkormányzat által fenntartott óvoda vezetője az intézkedési tervében az alábbi három alternatívát javasolta:

A humán erőforrás figyeljen jobban,

a fűtési energia esetében a hőmérséklet csökkentése mellett 11 százalékos, a villamosenergia esetében 3 százalékos csökkenés érhető el így.

Kisebb összegű költségráfordítással hővédő (ablakfóliázással, redőnyök felszerelésével, árnyékolók beépítésével) 13 százalék fűtési energia, fénycsövek energiatakarékos LED-re történő cseréjével 3 százalék villamos energia takarítható meg. Nagyobb összegű beruházások révén pedig a villamosenergia esetében a napelemes rendszer bővítésével 20 százalékos, az épület fűtése esetében hőszivattyú, vagy geotermikus fűtés beépítésével 30 százalékos energia megtakarítás érhető el.

„Az intézményvezető költségráfordítással érintett intézkedései közül jelenleg a fénycsövek energiatakarékos fénycsövekre történő cseréje oldható meg, melyek a költségráfordítást nem igénylő intézkedésekkel együtt sem kompenzálják a kisebb energiafogyasztás 7-8 szoros emelkedését.

A fentiekből következik, hogy a rezsiköltség növekedésének kigazdálkodása az állami normatív támogatások emelkedése nélkül nem lehetséges.

Az intézmény várható fűtési költsége 2022-ben 8.690 ezer Ft, mely a 2021. évinek háromszorosa. 2023-ban a várható emelkedés miatt a várható fűtési költség 20.695 ezer Ft, mely a 2021. évinek 7,1 szerese. Az Intézmény fűtési rendszere távfűtéses, más fűtési rendszerre történő átállás jelenleg nem lehetséges.”

Arra a kérdésre, hogy a benzináremelkedés és az élelemiszer alapanyag-ár növekedés hatott az étkezetés költségeire, azt a választ kaptuk, hogy az „Önkormányzat az étkezési szolgáltatást a 100 % tulajdonában lévő társaságon keresztül biztosítja. A Társaság a veszélyhelyzet alatt árat nem emelhetett, így az elmúlt évek áremelésének és béremelésének hatását az Önkormányzat felé 2022. július 1-től érvényesítette, amikor is 40 százalékos étkezési szolgáltatási díj (40 százalékos élelmiszer-nyersanyag és 40 százalékos szolgáltatási díj) emelést hajtott végre. Az étkezési szolgáltatási díj megemelt összege nem tartalmazza az energiaköltségek jelenlegi, illetve a társaságnál 2022. októberi és 2023. januári várható szintjét, valamint az élelmiszer-nyersanyag 2023. január 1-től érvényesíthető árát. Az élelmiszer-nyersanyag 2023. január 1-től akkor fog emelkedni, ha a fogyasztói árindex a szerződéskötés napján megkötött árhoz képest 10 százalékot meghaladóan növekszik.

A gyermekek felé 2022. július 1-től a 40 százalékos élelmiszer-nyersanyag ár növekedés helyett 20 százalékos árnövekedést érvényesített az Önkormányzat.

A benzináremelés közvetlenül nem hatott a gyermekek felé érvényesített térítési díjakra.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Mocorgó Óvoda Facebook)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.