Belerokkan a rezsimumusba Köröm: csődöt jelenthet év végére az önkormányzat

Hetek óta érkeznek a levelek a szerkesztőségünkbe a vidéki önkormányzatoktól, akiket arról kérdeztünk, hogyan tudják kigazdálkodni az általuk fenntartott köznevelési intézmények megemelkedett rezsiköltségetit. Köröm községét csődbe viheti a változás.

2022. augusztus 22., 19:31

Szerző:

Az elkövetkező hónapok legfontosabb kérdése az, mivel lehet jóllakatni a rezsimumust. Az önkormányzatok kivéreztetése a gépjármú-adó elvonásával kezdődött és a rezsicsökkentésből való kizárásukkal vált teljessé. Az önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények rezsiköltségeit úgy kell kigazdálkodni, hogy a Magyarország központi költségvetéséről szóló törvényben rögzített normatíva évek óta nem változott. 

Tóth Tibor, Köröm polgármestere szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében kifejti, hogy nem tudják kompenzáció nélkül a rezsiköltség növekedését kigazdálkodni,

év végére felmerülehet a csődhelyzet.

Az önkormányzat napközi otthonos óvodát és főzőkonyhát tart fenn. „Az óvoda fenntartási költsége a fűtés kapcsán jelentősen megugrik, a tavalyi évben ez takarékosság mellett is kb 1 700 000 – 1 800 000 forint volt (fűtés, melegvíz, melegítő konyha). A tervezett hatósági ár esetén (hétszeres emelésnél csak a fűtés az óvodában minimum október 15-től március végéig) az augusztus 1-től érvényes árakon minimum 4 200 000- 4 500 000 forint.”

Bezár az óvoda

Mivel az önkormányzat épületét, a közösségi házat, a könyvtárat, az orvosi rendelőt is földgázzal fűtik, ennek megemelkedett rezsije is az önkormányzatot terheli. 

„Nem tudunk konkrét stratégiát kidolgozni – írja Tóth –, a túlélésre játszunk, és ha nem lesz a fűtésre pénz, korlátozzuk a szolgáltatásokat, bezárjuk az óvodát.”

Ráadásul a megemelkedett áramköltség miatt a közvilágítás díja is jelentősen emelkedni fog. Megpróbálnak átcsoportosítani, amíg lesz mit átcsoportosíttani. Köröm nem tud átállni fatüzelésre egyetlen intézményében sem, vagy csak olyan jelentős átalakításokkal, ami több tízmillió forintba kerülne, ám erre sincs meg az önkormányzat fedezete.

Noha a benzinárak és élemiszer-árak jelentősen emelkedtek, eddig az önkormányzat nem hárította ezeket a költségeket az étkezést igénybe vevőkre, kiegyenlítette a számlákat. Az infláció azonban olyan drágulást hozott, hogy most kénytelenek árat emelni. Arra számítanak, az őszi áremelések is begyűrűznek majd étkezési költségekbe is, amelyet azonban nem szeretnének a szülőkre hárítani.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Egy gáztűzhely lángrózsái égnek egy budapesti lakás konyhájában. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

 

 

 

17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

17:12

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.