Száznál is több állami ingóságot kap Balog Zoltán egyházkerülete

A volt emberi emberi erőforrások minisztere az előző héten még béremelést kért a tanároknak, most az a Dunamelléki Református Egyházkerülethez kap az államtól 111 per-, teher- és igénymentes ingóságot, ahol Balog Zoltán püspök.

2023. június 26., 12:53

Szerző:

Az állami vagyonelemek ingyenes egyházi tulajdonba adásáról szóló határozat jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány ezúttal nem ingatlanokat, hanem ingóságokat ad át, hogy segítse a hitéleti feladatok ellátását – írja a 24.hu.

A volt emberi emberi erőforrások minisztere az előzőhéten még béremelést kért a tanároknak, amikor az egyházhoz tartozó oktatási intézmények pedagógusainak szóló levelében úgy fogalmazott, hogy „amennyiben a pedagógusbérek emelése nem történik meg a korábban tervezett módon, szeptembertől az egyházi fenntartású intézményekből is megindulhat a pedagógusok elvándorlása”.

Az ingóságok értéke nem derül ki, azokat a Dunamelléki Református Egyházkerület kapja, ahol Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Orbán Viktor volt minisztere szolgál. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek kell gondoskodnia arról, hogy az egyházkerülettel tető alá hozzák a szerződést a határozat közzétételét követő harminc napon belül. Vélhetően nem lesznek jogi akadályok, hiszen az egyházkerület egyik jogtanácsosa, Gulyás Gergely miniszter.

Az ingyen átadott állami vagyonelemek nincsenek nevesítve. Azok a határozat mellékletében a Terrorelhárítási Központ (TEK) nyilvántartásában szereplő leltár-azonosítókkal szerepelnek, így csak annyit lehet róluk tudni, hogy az egyházkerület 111 per-, teher- és igénymentes ingóságot kap majd meg.

(Kiemelt képünkön: Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsintának lelkészi elnöke. Fotó:  MTI/Kovács Tamás)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt