Halálsorra került Ödön, a daliás magyar szürke, pusztán azért, mert a hatóságok számára nem létezik

2019. november 6., 14:30

Szerző:

Kényszervágásra ítélték a körzeti állatorvos eljárása következtében Ödönt, a dömsödi magyar szürke bikát – derült ki az ATV Napló riportjából.

Az 1200 kilós, makkegészséges állat bűne az, hogy születése után gazdái, Feri és Zita egy biogazdaságban nevelték úgy, mint egy rendes háziállatot, így nem került be a haszonállatok nyilvántartásába, azaz fülszáma sincs.

A körzeti állatorvos kénytelen volt a jogszabályok alapján bejelentést tenni az illetékes kormányhivatalnál. Mivel felnőtt állat nem kaphat fülszámot, ezért automatikusan a levágásáról hoztak döntést, illetve büntetést róttak ki a családra. Ödön az összes kötelező oltását is megkapta az eljárás óta, minden betegségre vizsgálva egészséges.

Feri és Zita nagy szeretettel gondozza Ödönt, a gazda könnyeivel küzdött, mikor az állat leöléséről kellett beszélnie.

Ödön nem csak családtag, hanem a helyiek kedvence is, gyakran látogatják az állatot, valamint néhány turista busz is meg-megáll, hogy a turisták fényképet készíthessenek a hatalmas, de szelíd állatról.

A Napló célja a riporttal, hogy valamilyen megoldás szülessen Ödön megmentésére.

A pszichiáter hetente jelentkezik online élő műsorral a 168.hu-n. Beszélgessen a dokival, kérje ki a véleményét! Mutatjuk, ezt hogyan teheti meg.