Sütőben sült karfiolos csirkemell, az egytálételek királynője
A csirkemell egy könnyen variálható, egészséges alapanyag, amit a puha karfiol és a selymes besamelmártás tesz ellenállhatatlanná.
A tepsis és rakott ételek tartalmasak, finomak, és bátran lehet velük akár két napra is tervezni. Ráadásul másnapra még finomabbak, mert összeérnek az ízek. A sütőben sült csirkemell elkészítése nem ördöngösség, egyetlen tepsi, kerámia vagy üvegtál is elég a sütéshez.
Sokak kedvenc receptjei tepsiben készülnek, nem csak azért, mert tartalmas fogások, hanem azért is, mert rendkívül változatos ételek készíthetők sütőben, az egyszerűtől az egészen különlegesig.
Sütőben sült karfiolos csirkemell
Hozzávalók:
fél kiló csirkemellfilé
fél kiló karfiol
1 póréhagyma
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors
5 dkg kevés vaj
5 dkg liszt
fél liter tej
frissen reszelt szerecsendió
10 dkg reszelt sajt
Megmossuk-e a csirkemellet?
A legtöbb háziasszony számára automatikus mozdulat a csap alatt megmosni a csirkét, mielőtt a hús a fazékba vagy a sütőbe kerülne. A világ egészségügyi hatóságai szerint azonban ez nem jó ötlet. A nyers csirkehúsban, és annak felületén ugyanis sokszor előfordulnak olyan baktériumok, mint a szalmonella, vagy a campylobacter, amelyek súlyos ételmérgezést is okoznhatnak. Ezek a hőkezelés, vagyis a sütés-főzés közben eltűnnek, de ha nyersen megmossuk a csirkehúst, akkor a csap alól szétspriccelő vízcseppek révén elterjedhetnek a konyhában.
Szóval a húst vágjuk falatnyi darabokra, majd mossunk kezet szappannal. Szedjük a karfiolt rózsákra, a póréhagymát szabadítsuk meg a külső leveleitől, majd karikázzuk fel. A karfiolt főzzük félpuhára főzzük forrásban lévő sós vízben, majd szűrjük le. A pórét süssük barnulásig forró olajon. Adjuk hozzá a csirkemellet és pirítsuk össze őket. Sózzuk, borsozzuk.
Ezután készítsük el a besamelmártást: a vajat megolvasztjuk, világos színűre megpirítjuk rajta a lisztet. Kis adagokban hozzácsorgatjuk a tejet, közben folyamatosan kevergetjük, amíg besűrűsödik. Megsózzuk, ízesítjük egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és kevergetve néhány percig közepes lángon forraljuk. Levéve a tűzről forgassuk a mártásba a sajtot. A póréhagymás csirkét tegyük kivajazott, tűzálló tálba vagy magasfalú tepsibe, adagoljuk rá egyenletesen a karfiol rózsákat, majd öntsük rá a sajtos besamelmártást. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt elkészül. Jó étvágyat!
(Kép forrása: Pinterest)