5 hidegtűrő növény az őszi balkonláda pompájáért

A komorabb őszi-téli hónapokban sem kell lemondani a virágzó, színes balkonláda látványáról. Olyan növényeket mutatunk, amik jól tűrik a hideget, és ünnepi díszbe öltöztetik a környezetüket.

2024. október 22., 11:34

Szerző:

Az őszi-téli balkonláda látványa szívmelengető, amikor a fák már elhullajtották levelüket, ezek a fagytűrő növények még szépségük teljében pompáznak.

Őszi balkonláda beültetés levelükkel díszítő növényekkel

A tűzeső (Heuchera) egy igazán dekoratív és fagytűrő növény, amely őszi és téli időszakban is színt visz, így jó szívvel ajánljuk az őszi balkonláda beültetéshez. Ez a növény különlegesen szép, változatos színű lombjával díszít, amely a hidegebb hónapokban is megőrzi vonzó megjelenését.

Fotó: MoniaP via Pixabay

 

A tűzeső kompakt, 20-40 cm magas, tömött bokros növény, levelei lehetnek zöldek, vörösek, lilásak vagy sárgásak, a fajtától függően.

Ideális választás napos vagy félárnyékos helyre a balkonon. Jól alkalmazkodik a különböző környezeti viszonyokhoz, de a legszebb színeit naposabb helyeken mutatja meg.

Ugyancsak mutatós a törpe hanga (Calluna vulgaris), ami egy gyönyörű, fagytűrő cserje, amely apró virágaival és kompakt megjelenésével az őszi balkonláda beültetés legszebb dísze lehet.

 Fotó: gosiak 1980 via Pixabay

A törpe hanga kompakt növény, általában 15-30 cm magas, tömött, bokros megjelenésű, apró örökzöld levelekkel és rózsaszínes, lilás virágokkal díszít.

Szereti a napos helyeket, de jól elviseli a félárnyékot is. Kiválóan alkalmas kisebb balkonládákba vagy akár vegyes beültetések részeként.

Figyelem! A hanga savas talajt igényel, és szereti a mérsékelt öntözést, különösen a szárazabb időszakokban. Fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen, hogy ne álljon meg a víz a gyökerei körül.

A Gentiana makinoi (Makino-tárnics) fagytűrő növény és jó ötlet az őszi balkonláda beültetéshez kiválasztani. Gyönyörű, enciánkék virágaival még a legfagyosabb reggelt is széppé varázsolja. Ez a Japánból származó növény vágott virágként is hosszasan eláll.

Alacsony növésű, általában 10-30 cm magasra nő, így jól illik egy balkonládába is.

A nyár végén és ősszel virágzik, kék virágai gyönyörűen mutatnak a balkonon, de levelei télen is dekoratívak.

 Fotó: Himmelstraeume via Pixabay

Ne feledkezzünk meg az árvácskáról (Viola x wittrockiana) sem, az ősz jolly jokeréről, ami a szivárvány összes színében pompázik.

Egyszerű igényű, szereti a napos, félárnyékos helyet, és ha rendszeresen eltávolítjuk az elhervadt részeit, újabb és újabb virágokkal ajándékoz meg minket, egészen nyár közepéig.

 Fotó: Shutterstock

A hidegtűrésben kiemelkedik még a sorból a krizantém, más néven aranyvirág, mely Kínában az ősz jelképe, ünnepét a 9. holdhónap 9. napján tartják, de az egész Távol-Keleten nagy becsben tartják, őt láthatjuk a japán uralkodók hivatalos címerén is. Virágzása a tél közeledtét jelzi, ő az ősz utolsó virága, hiszen virágzásához napi 13-14 óra sötéthez van szüksége. Az alacsonyabb krizantémfajtákat jó szívvel ajánljuk balkonládákba, virágládába.

 

Az őszirózsa (Aster) az őszi kertek klasszikusa.Tömegesen ültetve mutat a legjobban, de a balkonládát vagy a teraszt egy cserépben is nagyon feldobja!

 Fotó: MaryBasket via Pixabay

(Kiemelt képünk illusztráció.  Fotó: Freepik)