Készítsen mogyorókrémet gyorsan és egyszerűen!
Egy valódi álomédességre vágyik, amiben semmilyen károsanyag nincs? Akkor a házi mogyorókrémet önnek találták ki! Mutatjuk, hogyan készül.
Kevesen tudják, de a mogyorókrémet az 1800-as években a csokoládé- és kakaóhiány enyhítése érdekében alkották meg. Azaz a Nutella Napóleonnak köszönheti a születését, aki francia császárként 1806-ban kereskedelmi embargó alá vonta Angliát, így próbálva megroppantani a birodalmat gazdaságilag. Ennek a bojkottnak a nem várt mellékhatása volt, hogy Európán eluralkodott a csokoládé- és kakaóhiány. Olasz cukrászok ekkor találták ki kényszerűségből, hogy az iszonyúan drágává lett csokoládét olcsó darált mogyoróval dúsítják, így született meg a gianduja fantázianevű mogyorós csokikrém, amit csaknem másfél évszázaddal később, a második világháború alatt újított fel Pietro Ferrero. Utóbbi egy pékség tulajdonosa volt Alba városában, az olasz mogyorótermesztésről ismert vidékén.
De mi a helyzet akkor, ha valaki házilag szeretne mogyorókrémet készíteni? A következőkben ehhez osztunk meg egy Bien.hu által közzétett nagyszerű receptet, amit biztosan mindenki szeretni fog.
Így készül az egészséges és mindenmentes mogyorókrém
Hozzávalók:
- 225 g törökmogyoró
- 3 evőkanál kókuszolaj
- 1 csipet só
- 3 evőkanál eritrit
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 400 g jó minőségű étcsokoládé
- 2 dl kókusztej
- 50 g tejsavó fehérje (elhagyható)
Elkészítés:
- Tegyük a törökmogyorót egy tepsibe és pirítsuk meg egy picit, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
- Miután megpirult, tegyük a mogyorót egy konyharuhába és dörzsöljük át, hogy a külső borítása leperegjen.
- A megtisztított mogyorót tegyük aprítógépbe és kezdjük el ledarálni. Eközben figyeljünk arra, hogy az apríték minél krémesebb és egyneműbb legyen.
- Ezután adjuk hozzá a sót, olajat, édesítőt és a kakaóport, majd keverjük újabb 3 percig.
- Melegítsük meg a kókusztejet, majd keverjük simára a tejsavóval.
- Eközben melegítsük meg az étcsokoládét is. Ha folyékony állagúvá válik, akkor adjuk hozzá a kókusztejhez és jól keverjük át!
- Adjuk hozzá a csokis masszát a mogyoróhoz és keverjük jól át. A cél, hogy minél krémesebb legyen a végeredmény.
- Ha szobahőmérsékletűre hűlt a massza, akkor töltsük csatos üvegbe és mehet a hűtőbe, ahol a mogyorókrém akár néhány hónapig is eláll.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: sunnysun0804 / Pixabay)