Megmondta a tudomány: péntek délután már nem kellene dolgozni

Hatékonyság szempontjából a délután és a pénteki nap a legkevésbé aktív időszakok, akkor a péntek délutánról már ne is beszéljünk. A kutatás eredménye alapján érdemes lenne a munkaadóknak elgondolkodniuk a rugalmasabb munkabeosztáson.

2023. augusztus 11., 14:42

Szerző:

A Texas A&M Egyetem szakemberei számítógép-használati mérőszámokat, többek között a gépelési sebességet alapul véve jutott arra a következtetésre, hogy

a péntek délután a munkavállalói termelékenység mélypontja.

Egy texasi nergiavállalat csaknem 800 irodai alkalmazottjának kétéves teljesítményét vizsgálták, 2017. január 1-től 2018. december 31-ig. Alanyaik különböző irodai beosztásokban dolgoztak, az adminisztrátoroktól a mérnökökig. Összevetették a hét különböző napjaira és napszakjaira vonatkozó mutatókat – számol be a HVG.

Azt találták, hogy míg hétfőről keddre az összes beírt szó átlaga némileg nőtt, és csütörtökig viszonylag egyenletes maradt, addig péntekre majdnem 20 százalékos visszaeséssel találkoztak. Illetve lényegesen több gépelési hibát követtek el délután, mint reggel – a péntek délutáni órák itt is kiugró eredményeket hoztak. 

Az eredmények fényében a kutatók azt javasolják, az üzleti vezetők gondolják át a jelenlegi munkarendet, biztosítsák a munkahét legproduktívabb napjainak legjobb kihasználását. Továbbá a a hibrid munkavégzés vagy a négynapos munkahét segíthet enyhíteni a hosszú munkahetek negatív hatásait.

Némiképp árnyalja a kutatás eredményeit, hogy az adatokat egyetlen vállalati energetikai cég szellemi dolgozóitól gyűjtötték össze, és nem biztos, hogy célszerű ezeket a megállapításokat más munkaterületekre is általánosítani. Ráadásul a tanulmányban nem szereplő egyéb tevékenységek is megváltoztathatják a termelékenységet.

A dolgozók hatékonysága és a munkaidő összefüggéseit korábban több kutatásban is vizsgálták már, azonban azok elsősorban önbevallásos felméréseken, teljesítményértékeléseken, munkanaplókon alapultak. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Israel Andrade Unsplash)

 

2024. szeptember 20., 11:49

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.