Tudósok véletlenül felfedezték a kopaszodás ellenszerét

Kutatók éppen a DNS egyik cukrát, a dezoxiribózt vizsgálták sebkezelési technológiák fejlesztése során, amikor rájöttek, hogy az a kopaszodás ellen is rendkívül hatásos.

2024. augusztus 13., 11:32

Szerző:

Egy véletlen tudományos felfedezés révén végleg megoldódhat a kopaszodás problémája, amellyel világszerte milliók küzdenek. Kutatók ugyanis éppen a dezoxiribonukleinsav (DNS) egyik cukrát, a dezoxiribózt vizsgálták sebkezelési technológiák fejlesztése során, miközben észrevették, hogy az anyagtól a kísérleti egerek sebei körül a szőr gyorsabban nőtt vissza – számolt be róla a Dívány.

A kutatás vezetője, Sheila MacNeil szövetmérnök szerint a hajhullás kezelésére adott válasz egyszerű lehet, mivel a természetesen előforduló dezoxiribóz cukor fokozhatja a szőrtüszők vérellátását és serkentheti a hajnövekedést. A kísérletek azt is kimutatták, hogy a cukorgél hasonló hatékonysággal működik, mint a legnépszerűbb hajhullás elleni szerek.

A szakemberek most azt remélik, hogy ha a dezoxiribóz gél embereken is hatékonynak bizonyul, nemcsak az androgén alopecia kezelésében, hanem kemoterápia után elveszített haj, szempilla és szemöldök visszanövesztésében is segítséget nyújthat. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az eredmények ugyan figyelemreméltók, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az emberek számára is biztosan alkalmazható legyen a felfedezés.

A kopaszodás nem csak a férfiakra jellemező

Az androgenetikus alopecia következtében a férfiaknál igencsak látványos és jellemző hajhullási mintázat alakul ki, a halánték felett kezd el hullani, jellegzetes M-alakot létrehozva. A haj a fejtető közelében is elvékonyodik. Nők esetében eleinte nem okoz látványos tüneteket a haj ritkulása, ugyanis az nem egy meghatározott területen, hanem a hajas fejbőr egészén, egyszerre történik. A női hajhullás leggyakoribb jele a naponta nagy mennyiségben kihulló, foltokban ritkuló haj, valamint a hajon keresztül láthatóvá váló fejbőr.

Az androgén nemi hormonok szabályozzák a haj növekedését. Idővel ezekre a hormonokra egyeseknél fokozottan érzékennyé válnak a hajhagymák. Ha a férfi nemi hormonok mennyisége magas, vagy megnövekszik, nők esetén pedig az ösztrogén, azaz női nemi hormon mennyisége csökken, mindez a szőrtüszők összezsugorodását eredményezheti. A hajszálak rövidebbek és vékonyabbak lesznek az adott területen, egy idő után új hajszálak már nem is nőnek ott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)