Kipakolt a magányos matróz: Ezért feneklett meg a román hajó Esztergomnál

2019. február 14., 17:45

Szerző:

Lassan egy hónapja már, hogy a Gönyűről Bajára tartó román uszály a Duna esztergomi szakaszán megfeneklett egy homokpadon. A JESS legénységének egyetlen fedélzeten maradt matróza először most, a Meglepetés magazinnak mesélt a történtekről.

Mint elmondta, a baleset napján a vaksötétben egy uszály közeledett feléjük. Ilyenkor az a szokás, hogy a kapitányok rádión egyeztetnek, ki-melyik irányba kerüljön, nehogy összeütközzenek.

Így történt aznap is, de amíg az egyikük csak angolul, addig a másik – a JESS-é – csak németül beszélt, így egy nyelvi félreértésből mi végül jobbra fordultak – egyenest a zátonynak.


Fotó: Youtube

Két napig még le lehetett volna vontatni őket, de végül senki sem jött, közben pedig a Duna egyre apadt.

Az esély tehát elúszott, így nem maradt más, mint várni. Azóta ugyan újra magasabb a vízszint, de még körülbelül másfél-két métert kell emelkednie ahhoz, hogy a JESS biztonságosan elhagyhassa a homokzátonyt – mesélte a matróz.

A hajózási szabályzat szerint addig egy embernek a fedélzeten kell maradni, hogy őrködjön. A kapitány hazament a családjához, ő pedig egy hónapnyi kényszerszabadságot kapott – írta a magazin nyomán a Sokszínű Vidék.

A magányos matróz egyhangú étrendjét nemrég egy esztergomi vendéglős dobta fel: motorcsónakján grillcsirkét vitt neki zöldségköréttel.