A kávé fiatalítja az arcbőrt
Egy új tanulmány felfedezte, hogy a kávé fogyasztása és a fiatalos arcbőr között összefüggés van.
A verywellhealth.com által publikált friss kutatás összefüggést talált a kávé fogyasztása és az arcbőr lassúbb öregedése között. A Házipatika által szemlézett tanulmány négy, több mint 16 000 európai által fogyasztott italt hasonlított össze: a kávét, a teát, az alkoholt és a cukorral édesített italokat. A kávé volt az egyetlen ital, amely jelentős összefüggést mutatott az arcbőr lassabb öregedésével.
A kávé tele van antioxidánsokkal
A kutatók szerint a kávé antioxidáns tulajdonságai leküzdik az oxidatív stresszt és a gyulladást. A pörkölt kávéban található polifenolok javíthatják a bőr rugalmasságát és hidratáltságát, késleltetve a ráncok és az öregedés egyéb jeleinek kialakulását.
„Úgy tűnik, hogy a varázslat valóban az antioxidánsokban rejlik, különösen a polifenolokban, például a klorogénsavban. Valószínűleg ezek a vegyületek okozzák az öregedésgátló hatást a kávéfogyasztóknál" – fedte fel a titkot Dr. Hannah Kopelman bőrgyógyász a Verywellnek.
A polifenolok azonban érzékenyek a hőre, ezért a kávé típusa sem mindegy: a világosabb pörkölés erősebb, mint a sötét pörkölés, mivel a pörkölés során a magas hőmérsékletnek való hosszabb kitettség elpusztíthatja a polifenolokat. De melyik kávé számít világosabb pörkölésűnek? Dr. Tyler Long bőrgyógyász elárulta a Verwellnek, hogy az eszpresszó koncentráltabb, és világosabb pörkölésű, ami kedvezőbb lehet a polifenol-tartalom szempontjából.
A tea is tartalmaz polifenolokat. Bár ez a kutatás nem talált erős kapcsolatot a teafogyasztás és az arcbőr lassabb öregedése között, más tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea kivédheti az UV-hatásból eredő fényöregedést és csökkentheti a bőrgyulladást – írja a Házipatika.
A mértékletesség a varázsszó
Dr. Kopelman szerint két-három, körülbelül 250 ml-es csésze kávé elegendő ahhoz, hogy az öregedésgátló hatások teljes mértékben érvényesüljenek. Ezt erősíti az a kutatás is, ami a kávé szív-és érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta. A European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban megjelent eredmények szerint a mértékletes kávéfogyasztás kardiovaszkuláris szempontból nem káros, sőt előnyös lehet. A budapesti és a londoni egyetem eredményei szerint az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltek meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)