Őszi tócsni káposztával bolondítva

A tócsni töretlen népszerűségének az oka, hogy gyorsan és fillérekből elkészíthető. Számos variánsa létezik, mi most egy igazi őszi ízkombinációt mutatunk.

2024. október 25., 09:00

Szerző:

A káposztás tócsni az ősz új slágere, igazán megéri elkészíteni a kívül ropogós, belül omlós, kissé a káposztás tészta ízére emlékeztető finomságot. A tócsni alapreceptje szerint ez az étel burgonyából készül, de elkészíthető cukkiniből, répából, sőt, káposztából is. A káposztás tócsni kissé édesebb ízű, és jól áll neki az is, ha egy kis reszelt sajttal is feltúrbózzuk.

Káposztás tócsni

Hozzávalók:

1 kis fej édeskáposzta

2 sárgarépa

2 szem burgonya

1 lilahagyma (vagy újhagyma)

2 gerezd fokhagyma

3 tojás

5 evőkanál liszt

só, bors ízlés szerint

reszelt sajt (opcionális)

olaj (sütéshez)

A káposztát megtisztítjuk, a felső leveleket leválasztjuk, majd a torzsát kivágjuk. Lereszeljük és sózzuk, majd negyed órára állni hagyjuk. Ha levet ereszt, öntsük le róla.

A sárgarépát és a burgonyát megpuculjuk és ugyancsak lereszeljük. A káposztát, a répát és a burgonyát összekeverjük , fűszerezzük, hozzáadjuk az egész tojásokat és a lisztet, a felaprított hagymát és fokhagymát, illetve ha sajtot is szeretnénk bele tenni, akkor azt is.

Kétféleképpen is kisüthetjük a káposztás tócsnit. Ha forró olajban foguk kisütni, akkor ebből a masszából kell egy evőkanálnyit a serpenyőbe tenni, és laposra nyomkodni. Minél vékonyabb a tócsni, annál ropogósabb.

Elkészíthetjük sütőben is a káposztás tócsnit. Ebben az esetben a masszához kell hozzáadnunk 3 evőkanál olajat. A tepsibe tegyünk sütőpapírt, és a már ismert módon halmozzuk a masszát evőkanálnyi adagokban, majd lapítsuk szét őket.

Légkeveréses technikával süssük 180 fokon körülbelük 40 percig a tócsnikat, így lesz kívül ropogós, belül omlós a végeredmény.

Készíthetünk hozzá joghurtból és fokhagymából mártogatóst is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  takedahrs via Pixabay)