Őszi tócsni káposztával bolondítva
A tócsni töretlen népszerűségének az oka, hogy gyorsan és fillérekből elkészíthető. Számos variánsa létezik, mi most egy igazi őszi ízkombinációt mutatunk.
A káposztás tócsni az ősz új slágere, igazán megéri elkészíteni a kívül ropogós, belül omlós, kissé a káposztás tészta ízére emlékeztető finomságot. A tócsni alapreceptje szerint ez az étel burgonyából készül, de elkészíthető cukkiniből, répából, sőt, káposztából is. A káposztás tócsni kissé édesebb ízű, és jól áll neki az is, ha egy kis reszelt sajttal is feltúrbózzuk.
Káposztás tócsni
Hozzávalók:
1 kis fej édeskáposzta
2 sárgarépa
2 szem burgonya
1 lilahagyma (vagy újhagyma)
2 gerezd fokhagyma
3 tojás
5 evőkanál liszt
só, bors ízlés szerint
reszelt sajt (opcionális)
olaj (sütéshez)
A káposztát megtisztítjuk, a felső leveleket leválasztjuk, majd a torzsát kivágjuk. Lereszeljük és sózzuk, majd negyed órára állni hagyjuk. Ha levet ereszt, öntsük le róla.
A sárgarépát és a burgonyát megpuculjuk és ugyancsak lereszeljük. A káposztát, a répát és a burgonyát összekeverjük , fűszerezzük, hozzáadjuk az egész tojásokat és a lisztet, a felaprított hagymát és fokhagymát, illetve ha sajtot is szeretnénk bele tenni, akkor azt is.
Kétféleképpen is kisüthetjük a káposztás tócsnit. Ha forró olajban foguk kisütni, akkor ebből a masszából kell egy evőkanálnyit a serpenyőbe tenni, és laposra nyomkodni. Minél vékonyabb a tócsni, annál ropogósabb.
Elkészíthetjük sütőben is a káposztás tócsnit. Ebben az esetben a masszához kell hozzáadnunk 3 evőkanál olajat. A tepsibe tegyünk sütőpapírt, és a már ismert módon halmozzuk a masszát evőkanálnyi adagokban, majd lapítsuk szét őket.
Légkeveréses technikával süssük 180 fokon körülbelük 40 percig a tócsnikat, így lesz kívül ropogós, belül omlós a végeredmény.
Készíthetünk hozzá joghurtból és fokhagymából mártogatóst is.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: takedahrs via Pixabay)