Íme, 10 tuti tipp a kánikula ellen

Napok óta tart a kánikula, így érthető, hogy mindenki lázasan kutatja, hogyan lehet hatékonyan küzdeni ellene. Mi most tíz ötlettel segítünk.

2024. július 17., 09:59

Szerző:

Az elviselhetetlen hőség fokozottan megviseli a szervezetet, befolyásolja a nyaralás, strandolás hangulatát, ami miatt sokszor már kedvünk sincs kimozdulni. Többnyire ezt jól is tesszük, hiszen a kánikula és az erős napsugárzás nem csak kellemetlen, de veszélyes is. Épp ezért fontos, hogy felkészülten védhessük a szervezetünket az intenzív melegtől, akár a szabadban, akár a lakásban töltjük az időnket.

Mit tehetsz a hőség elleni védekezés érdekében – teszi fel a kérdést a BEOL.

A lap most tíz ötletet ad, hogyan tegyük elviselhetőbbé a hőséget.

1. Figyeljünk rá, hogy szervezetünk mindig maradjon hidratált. A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. 

2. Viseljünk könnyű, világos színű, természetes anyagokból készült ruhákat, amelyek jól szellőznek és elvezetik a hőt. A testünk nagyobb felületét takaró öltözék megvédi a bőrünket a nap káros hatásaival szemben.  

3. Törekedjünk rá, hogy hűvös helyen tartózkodjunk, lehetőség szerint légkondicionált vagy jól szellőző helyiségben. Napközben húzzuk be a redőnyöket és függönyöket, hogy csökkentsük a lakás felmelegedését. A levegő keringtetésére és hűtésére, használjunk ventilátort vagy klímát. 

4.  A legforróbb órákban (11:00 és 16:00 között) kerüljük a közvetlen napsugárzást és a megterhelő fizikai aktivitást. Vegyünk hűsítő zuhanyokat vagy fürdőket, hogy lehűtsük a testünket.

5.  A nyár a strandszezon időszaka. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg, a szabályok betartásáról és az elővigyázatosságról vizes helyen sem. Vonuljunk árnyékba a kritikus időszakban, valamint használjunk magas faktorszámú napvédőkrémet. 

6. Részesítjük előnyben a könnyű, friss ételeket, mint saláták, gyümölcsök és sovány húsok. Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, amelyek megterhelik az emésztést és hőt termelnek. 

7. Ne feledkezzünk meg a növények és a fák vízigényéről sem. 

8. Hőség idején nagy veszélyt jelenthet a tűz kialakulása. Ebben az időben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. 

9. Egészségügyi elővigyázatosság: Bőrünk védelme érdekében használjunk magas faktorszámú (SPF) napvédőkrémet, különösen, ha hosszabb ideig tartózkodunk a napon. Ha szédülést, fejfájást, émelygést vagy izomgörcsöket tapasztalunk, az a hőguta jele lehet. Ilyenkor azonnal menjünk hűvös helyre, igyunk vizet, és szükség esetén forduljunk orvoshoz. 

10. Akinek van légkondicionáló berendezése, időnként kapcsolja be, de a hőmérsékletet ne állítsa 27 foknál hűvösebbre. 

Légkondi tippek: így használd a klímát

Napok óta 40 fok van, így érthető, hogy ahol van légkondi, ott működtetik is. Ám nem mindegy, hogyan tesszük. A hőség ellen az egyik legjobb fegyver jelenleg a légkondi. Ha pedig nincs, fontolóra vesszük, hogy érdemes lenne-e beszereznünk egyet.

De mi az amire mindenképp érdemes odafigyelnünk ha klíma tulajdonosok vagyunk?

Hőmérséklet

Bár a nagy forróság beköszöntével erős késztetést érezhetünk, hogy jól lehűtsük otthonunkat, vagy irodánkat, fontos észben tartanunk, hogy a drasztikus hőmérséklet változtatás rendkívül káros hatással lehet egészségünkre. Ezért ne állítsunk be a kinti levegőhöz képest 7-8 °C-nál hidegebb hőmérsékletet. Ha kint például 33 °C az árnyékban mért hőmérséklet, akkor a 25 °C-os klimatizált levegőt is kellőképpen hűvösnek fogjuk érezni – írja a klímatenkes.hu.

Ventilátor

Ha csak van rá módunk, a készülék ventilátor-fordulatszámát ne a maximumon működtessük, hanem állítsuk alacsonyabbra a klíma távszabályzójával, vagy okos eszközünk segítségével. Ezáltal elkerülhetjük a hirtelen, nagy légáram okozta megfázást, fejfájást, ízületi fájdalmakat. Kifejezetten fontos ezt megtennünk, ha ismervén magunkat tudjuk, hogy amúgy is érzékenyek vagyunk a huzatra.

További tippek itt.

Így hűthető le a lakás légkondi nélkül kánikula idején

Klíma nélkül nem könnyű elviselni a forró napokat, de egy-két trükk azért segít a meleg ellen. Az egyik legfontosabb tipp a megfelelő árnyékolás – írja az Egészségkalauz. Munkába indulás előtt mindenképp érdemes becsukni az ablakokat, és behúzni a függönyt vagy leengedni a rolókat. Jó választás lehet a hőszigetelő roló is, mely a nyári hőségben visszaveri a napsugarakat, megakadályozva ezzel a lakást felmelegedését, télen pedig ugyancsak sokat segít abban, hogy nem engedi ki a benti meleget.

A textilek lecserélése is sokat segíthet, akár az ágyneműről, akár ágytakarókról van szó. A könnyebb, pamut vagy lenvászon anyagok kevésbé melegítenek, a világos textíliából készült huzatoknak pedig jobb a légáteresztő képességük. A vastag szőnyegeket is ajánlott nyáron felszedni, mivel ontják a meleget, és csak a hideg időben elővenni őket.

Még egy extra trükk: a vízbe mártott nagyobb textileket, mint például lepedőket vagy törölközőket kicsavarva az ablak elé, vagy akár a szoba közepére lógatva lehet elhelyezni. A nedves textil száradás közben hőt von el a levegőtől, így lesz alacsonyabb a szoba hőmérséklete. 

További részletek itt.

(Kiemelt kép: homas Warnack / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)