Jön az ősz – jön a nátha

Sajnos az ősz nem csak aranyba és rozsdaszínbe boruló lombokat hoz magával, hanem köhögést, orrfolyást, prüszkölést is.

2010. augusztus 27., 16:59

Az ilyenkor feléledő kórokozók pedig előszeretettel terjednek a közösségekben, és ez alól a bölcsődei, óvodai, iskolai csoportok se kivételek. Sőt, itt élik csak ki igazán magukat a mindenféle vírusok, baktériumok, hiszen a gyermekek immunrendszere még zsenge, távolról se képes olyan intenzitással kivédeni a támadásaikat, mint a felnőtteké.


Ezért aztán gyakori, hogy ezekben a gyermekközösségekben a gyermekek sorra betegednek le, és alig lábalnak ki a náthából, alsó és felső légúti betegségekből, hörghurutból, máris egy újabb nyavalya dönti le szegénykéket a lábukról.

Ugyan az immunrendszert ezek a megbetegedések erősítik, de azért senkinek se jó, ha a gyermek orra állandóan folyik, ha vég nélkül krahácsol, tüsszög, és otthon, a négy fal közé zárva kell tölteni a napjait.

A vírusos megbetegedések ellen sajnos mit sem ér az antibiotikumos kezelés, meg kell várni, míg a szervezet magától legyőzi a támadókat, sok-sok pihenést, folyadékot biztosítva a kis betegnek. A bakteriális fertőzések ugyan kezelhetők antibiotikummal, de a gyógyszerek gyakran felborítják a bélflóra egyensúlyát, amit ugyan élőflórás joghurtokkal és különböző, erre a célra alkalmas szerekkel helyre lehet állítani, de a legjobb mégiscsak az lenne, ha a gyermek egyáltalán nem lenne beteg.

Sajnos elkerülhetetlen, hogy alkalmanként a gyerkőc beleessen ebbe vagy abba a takonykórba, de sokat tehetünk érte, hogy ez a lehető legkevesebbszer forduljon elő. A már hathónaposnál idősebb babáknak javasolt az influenza elleni védőoltás felvétele, különösen akkor, ha koraszülöttek voltak, ha valamilyen oknál fogva gyengébb a szervezetük, és ezzel együtt a védekezőképességük is.

A vírusok, baktériumok elleni védekezés egy másik fontos módja a megfelelő higiénia. Ennek legfőbb alapja a gyakori és alapos kézmosás, evés előtt, a mellékhelyiség használata, játék után. Az oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok ugyan próbálnak odafigyelni a gyerkőcökre ebből a szempontból is, de az a legjobb, ha a gyermekbe már egészen kicsi korától beleneveljük az igényt a kézmosásra.

A rendszeres mozgás a szabad levegőn is javítja a szervezet ellenállóképességét. Attól még, hogy hűvösebb van, a gyermek nyugodtan kimehet az udvarra, játszótérre 20 percre, félórára – csak megfelelően fel kell öltöztetni.

A nátha, légúti megbetegedések elleni védekezés egyik leghatásosabb ellenszere a C-vitamin. Kiváló forrásai a friss gyümölcsök, zöldségek, fogyasszon hát belőlük sokat a gyermek. Ilyenkor érik a szilva, a körte, az alma – ízletesek, finomak és rendkívül egészségesek!

A cikk folytatása az

Anyuci.huoldalon olvasható.

A pszichiáter hetente jelentkezik online élő műsorral a 168.hu-n. Beszélgessen a dokival, kérje ki a véleményét! Mutatjuk, ezt hogyan teheti meg.