Így hat a testi-lelki egyensúly hiánya a párkapcsolatunkra

Az, hogy a stressznek számos negatív hatása ismert, senkinek sem új dolog: a csapból is az folyik, hogy mindent el kell követnünk a mérséklése érdekében. Ám arról már jóval kevesebb szó esik, mi mindenből tevődik össze testi-lelki jóllétünk, és hogyan hat párkapcsolatainkra, ha valamelyik területén megbomlik az egyensúly. Mik a jelei, hogy éppen ez történik, és mikre figyeljünk oda, hogy a saját és társunk közérzete is kielégítő maradjon? Cikkünkből kiderül!

2022. január 26., 13:30

Szerző:

Testi-lelki harmónia: mi is jelent valójában?

Összhangban élni önmagunkkal korántsem olyan egyszerű dolog - főleg, ha tudjuk: az aktuális hangulatunk szeretteinkre is hatással van. A harmóniáról épp ezért legtöbbünknek idilli, kedvesével vagy családjával pihenős képek jutnak az eszébe; olyan dolgok, amelyekre a hétköznapokban túl kevés időnk jut. 

 

A nyugalom és a béke azonban bennünk kezdődik. Elsőre talán nem is gondolnánk, de a teljes lelki elégedettségünkhöz az alábbi pontokat kellene kipipálnunk a képzeletbeli listáról, nap mint nap:

 

  • kiegyensúlyozott, változatos étrend
  • minimum napi 7-8 órányi, pihentető alvás (száműzve a hálóból mindenféle elektromos technológiát)
  • tiszta, otthonos, rendezett lakás
  • időtöltés a szeretteinkkel, kapcsolataink ápolása
  • konfliktusok és lehetséges stresszhelyzetek minimalizálása
  • heti néhányszori, rendszeres testmozgás
  • végül, de nem utolsó sorban: egy fix napi rutin, amibe belefér mindez.

 

Természetesen megpróbálhatjuk, sőt: a legtöbben meg is próbálunk mindennek megfelelni. Ám ha erre a nem kevés elvárásra, amit magunkkal szemben támasztunk, ráterhelődnek még a munkahelyi, a családi és a párkapcsolati problémák, illetve kötelezettségek, hamar feszültté válhatunk. Az ördögi kör, ha nem vigyázunk, mindig ugyanonnan ugyanoda juttat: stresszhelyzettől stresszhelyzetig.

 

Ha az idill megbomlik

Egy átlagos hétköznap tehát rengeteg, egyszerre nehezen teljesíthető elvárásnak kellene megfelelnünk - és ez bizony partnerkapcsolatunkra is jócskán rányomhatja a bélyegét. A nap végén felgyülemlő, munkahelyi stresszt a legtöbben sajnos hazavisszük. Két, konfliktust kezelni jól tudó ember között, egy alapjaiban szeretetteljesen működő párkapcsolat esetében ez hébe-hóba nem okoz még számottevő problémát. 

 

Stressz vs. párkapcsolat: 1:0?

Ám ha a bennünk lévő feszültség állandósul, az már komoly gondokat okozhat mind bennünk, mind a párunk lelkében. Ha nincs meg rá a megfelelő eszközünk - mert például nem tudunk időt szakítani a nap végén egy kis meditációra, jógára vagy egy levezető kocogásra -, hogy kiűzzük magunkból a stresszt, akkor az tartósan bennünk marad. És ahogy telnek a napok, a felgyülemlő gondokkal már egyre nehezebb mit kezdeni. Ilyenkor sokaknál jönnek elő a depresszió első tünetei, a kiégés vagy az állandó fáradtság. 

 

Amibe pedig ilyenkor sajnos kevésbé gondolunk bele, az az, hogy talán párunk is hasonló problémákkal küzd. Két, érzelmileg túlterhelt embernek kellene tehát támaszt nyújtania egymásnak a nap végén, ami szerencsére gyakran sikerül is. Ha viszont valamiért mégsem jut idő a gondolatokat este megosztó, a pár mindkét tagjának megnyugvást adó beszélgetésre, akkor ez a feszültség beszűrődhet oda is, ahová a legkevésbé szeretnénk: az ágyba. 

 

Így állíthatod vissza az egyensúlyt

Annak érdekében, hogy a már kialakult szexuális problémáink minél hamarabb megoldódjanak, több mindent is tehetünk. Ha férfiként a teljesítőképességünk romlik, az első megoldások között juthat eszünkbe a világ talán legközismertebb potencianövelője, a viagra. A körülötte keringő számos ellentmondás, a lehetséges mellékhatások, valamint nehezen beszerezhető mivolta miatt azonban fontos konzultálnunk szakorvossal, egyáltalán számunkra ajánlott-e. 

Ha kiderül, hogy nekünk vagy partnerünknek mégsem alkalmazható, akkor se keseredjünk el: számos alternatív megoldás közül válogathatunk! A gyógyszert ugyanis szildenafil tartalma teszi hatásossá, mely már számos, más potencianövelőben is megtalálható. 

 

Azonban, mielőtt bármilyen gyógyszerhez nyúlnánk, fontos tudnunk: a legtöbbször az aktus fejben dől el, még mielőtt a másikhoz egyáltalán hozzáérnénk. A mi lelkünkben ugyanúgy, ahogy a partnerünkében. Ha külső segítség nélkül nem tudunk egymásra hangolódni - és ez nem életkorunkból fakad - , akkor valószínűleg “mindössze” egy kiadós beszélgetésre lenne igazán szükségünk, egymással. Ne felejtsük: legelőször önmagunkkal kell őszintének lennünk, hogy kedvesünknek is el tudjuk mondani, mire vágyunk. Ez az alapja annak, hogy az esti összebújások stresszforrásból újra a közös, felszabadító élmények színterévé válhassanak.