Időjárás-állomással a pontos előrejelzésért

2022. február 16., 17:46

Szerző:

Amióta világ a világ, az emberek követik az időjárást. Manapság ez csupán annyiból áll, hogy rápillantunk az okostelefonunkra, és már az applikáció mutatja is a várható időt órára lebontva. De természetesen régen ez nem volt így. Az emberek megfigyeléseik alapján különböző hiedelmeket és jóslatokat alakítottak ki, és erre támaszkodtak. Néhányat ezek közöl még ma is ismerünk, és emlegetünk is, és meg kell mondani, hogy néha valóban működnek ezek a régi jóslatok. Őseink minden hónaphoz fűződően egy-egy frappáns szólást ötlöttek ki, azonban a mai ember már nem tud ezekre támaszkodni. A műszaki világ és a tudomány előrehaladtával manapság részletesebb és konkrétebb információkat kaphatunk az időjárással kapcsolatban. Ha még precízebb és konkrétabb időjóslást szeretnénk, mint amit a televízióban vagy az okostelefonunkon kapunk, akkor érdemes beszereznünk otthonra egy időjárás-állomást. Ez egy olyan készülék, amellyel otthoni körülmények között részletes és pontos képet kaphatunk az elkövetkező napokról.

Az emberek manapság már igencsak hozzászoktak az időjárás követéséhez, szeretik tudni a következő napokban várható hőmérsékletet, a csapadék valószínűségét és az esetleges frontokat, így felkészülhetnek a lehetséges szélsőséges időviszonyokra is. Ma már nagyon sok olyan platform létezik, ahonnan az időjárásról informálódhatunk. A televízióban, a rádióban, különböző applikációkon az okostelefonunkban és az internetes portálokon is. Azonban gyakran előfordul az, hogy ezek az előrejelzések csak többé-kevésbé pontosak. Ez azért van, mert ezek egy nagyobb térségre nézve jelzik előre az időjárást, így az előrejelzett idő vagy elér minket vagy nem, vagy csak részben felel meg a jóslatoknak.  

Az időjárás-állomásnak az az előnye, hogy közvetlen környezetünkre vonatkozóan jelzik az időjárást. Ez a készülék egy szűkebb területre képes megjósolni a várható hőmérsékletet. Azonban ezek nem csak a hőmérséklet meghatározására képesek, hanem a várható csapadék, a páratartalom és a nyomás is leolvasható róluk. Az időjárás-állomás egy nagyon praktikus kis eszköz, amelyet a lakás bármely pontján el tudunk helyezni. Számos típusú készülék érhető már el a kínálatban, a professzionális fajtáktól az egyszerűbbekig. Az előbbinek az az előnye, hogy színes kijelzővel rendelkeznek, és különböző ikonokkal ábrázolják a várható időt. Ezek a hőmérséklet mellett a légnyomást, a páratartalmat is mérik, és nagyobb hatótávolsággal is rendelkeznek. Képesek a belső és a külső hőmérséklet és páratartalom meghatározására is. Figyelmeztetnek, ha fagy, illetve, ha túl magas hőmérséklet várható, valamint előre jelzik a szélerősséget és a csapadákot is. Az egyszerűbb típusok azoknak valók, akik csak az alapvető információkra kíváncsiak. Ezek a belső és a külső hőmérséklet meghatározására hivatottak. 

Vezeték nélküli és vezetékes meteorológiai állomások léteznek. A vezeték nélküli típusok szenzorokkal vannak ellátva, és általában 100 méteres hatótávolsággal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a külső egységet a megadott távolságon belül kell elhelyezni, hisz csak így tud megfelelően működni. A vezetékesnél a kábelen egy érzékelő van, a másik végét pedig a szabadba kell tennünk.

A meteorológiai állomást szinte bárhová elhelyezhetjük a lakásban, de ha valóban pontos információkat szeretnénk kapni, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. A külső egységet érdemes egy méter magasságba helyezni úgy, hogy ne vegye körbe semmi. Ne tegyük a ház falára se, mert a ház hője miatt helytelen hőmérsékletet mérhet. Legjobb az ablakpárkányra, korlátra vagy a pavilonra rögzíteni.

Ha ilyen készüléket vásárolnánk, érdemes minőségibb darabot választani, hiszen ezek sincsenek olyan magas árkategóriában, valamint ezek jobb anyagból is készülnek, több funkciót is tudnak, és biztos hosszabb ideig szolgálnak majd bennünket.