A hűsítő jégkockában hemzseghetnek a fagyasztásnak ellenálló kórokozók, ha nem vigyáz
A jégkocka egyáltalán nem steril, akár veszélyes is lehet a fogyasztása.
Néha többet árt, mint amennyi örömet okoz egy-egy hűsítő jégkocka az italban. Ha nem elég körültekintő, komoly betegséget is fellszürcsölhet a kiolvadó jégkocka miatt. A jégkocka biztonságossága általában három dologtól függ: a víztől, melyből készült; az eszköztől, edénytől, melyben készítették; illetve attól, hogyan, milyen körülmények között tartották fogyasztás előtt – hívja fel a figyelmet az Egészségkalauz.
Így lehet biztonságos a jégkocka
Igen ellenálló kórokozók kerülhetnek a jégkockákba, melyek túlélik a hűtést, és a jégkocka felolvadása után az italunkba, onnan pedig a szervezetünkbe kerülhetnek, és akár súlyos, hányással és hasmenéssel járó betegségeket is okozhatnak. Szerencsére ennek igen kicsi az esélye, és a legtöbb, egyébként egészséges ember könnyen le is tudja ezeket győzni, nem árt azonban az óvatosság.
Hazánkban a legtöbb helyen biztonságos az ivóvíz, nincsenek benne kórokozók (vagy legalábbis csak minimális, kockázatmentes mennyiségben), így az ebből készült jégkocka is biztonsággal fogyasztható. Kockázatokat hordozhat magában azonban a fúrt kutak vizéből, a nem ellenőrzött vizekből készült jégkocka – ha ezekkel vagyunk kénytelenek dolgozni, akkor jégkészítés előtt forraljuk fel a vizet!
Kockázatot jelent, ha egzotikus országban nyaral
Szintén kockázatos lehet, ha külföldön, egzotikus országban kérünk jeget az italunkba (pedig általában éppen ezeken a nyaralásokon esik a legjobban a hideg innivaló), ezért tartsuk szem előtt azt az alapszabályt, hogy ha nem javasolt meginni az adott országban a csapvizet, akkor a jégkockákról is mondjunk le! Az biztonságos, ha forralt vagy palackos vízből készül a jégkocka, ám a vendéglátóhelyeken, éttermekben, bárokban ezt sajnos nem tudjuk ellenőrizni.
Azok az edények, eszközök is hordozhatnak magukban kockázatot, melyekben a jégkockát készítik. Ezekben nemcsak a kórokozók, de például penész is megtelepedhet, és ha nem tisztítják ezeket megfelelően, a jégkockába is belekerülhetnek ezek. A jégkockát felszolgáló, kínáló vagy elkészítő személy higiéniája is fontos, hiszen a legtöbb esetben a szennyezett kézről kerülnek az ételekbe, italokba a kórokozók. Ideális esetben a jégkockát rendszeresen tisztított fogóval, esetleg kanállal teszik a pohárba, nem pedig kézzel.
Jégkockakészítés otthon
Nemcsak az éttermekben, idegen helyen érdemes a tisztaságra figyelni, hanem az otthoni jégkocka készítésnél is. A jégkocka tartót rendszeresen mossuk el, és alaposan mossuk meg a kezünket is, mielőtt a jégkockához nyúlunk!
Amit soha ne tegyünk: ne használjunk az italainkba olyan jégkockát, mellyel korábban ételeket (például halakat, tengeri herkentyűket) hűtöttek, illetve, amelyeket jégládában, hűtőtáskában használtak!
Ha betartjuk a higiéniás szabályokat, minimálisra csökkenthetjük az esetleges fertőződés esélyét. És persze, azt se feledjük el, hogy az alkoholnak is van mikrobaölő hatása. Igaz, ez csak magas alkoholtartalmú italokra érvényes, nem biztosít tökéletes védelmet, és a túlzásba vitt alkoholfogyasztásnak legalább olyan komoly veszélyei lehetnek, mint az esetlegesen fertőzött jégkockáknak – foglalja össze a lap.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)