Házőrzőből társállat - mit jelent a felelős állattartás?

Szerző:

Mióta domesztikáltuk a farkast és létrehoztuk az első fajtákat, a kutya fontos szerepet töltött be az ember életében. Odáig azonban, ahol most tart a kutyatartás, hosszú út vezetett, és egészen az elmúlt néhány évtizedig - ami, valljuk be, az együtt töltött többtízezer évhez képest igen csekély idő - aligha szólt a kutyáról. Persze mindig van hova fejlődni, és azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy milyen óriási különbségek vannak egyes kultúrák, vagy akár a falvak és a városok között az állatjóléthez való viszonyulás tekintetében, mostanra azért bátran kijelenthető, hogy a felelős állattartás divat.

 

 
kép 1 _ [HiData _ Pepita.hu _ 168ora.hu _ 2021.03.25] Házőrzőből társállat - mit jelent a felelős állattartás_
 

 

Nem szabad szó nélkül elmenni amellett, hogy még mindig rengeteg kutya éli az életét méltatlan körülmények között, megfelelő mennyiségű, illetve minőségű állateledel nélkül, - jobb esetben - egy kutyaház mellé kikötve, az állatvédő szervezetek és kutyamentő egyesületek még mindig erejükön felül teljesítve dolgoznak, a legtöbb menhelyen pedig létszámstop van, azonban fontos, hogy emellett képesek legyünk örülni a sikereknek és észrevegyük a - szerencsére az állatoknak kedvező irányba - változó trendeket.

 

Ahhoz, hogy érthetővé váljon, hogy miért trendi manapság, fontos tisztázni, hogy mik a felelős állattartás legfőbb alappillérei:

 

 

  • Megfelelő tartási körülmények - úgy, mint száraz, meleg fekhely, kielégítő minőségű és elegendő táplálék, valamint friss víz biztosítása.
  • Szükséges állatorvosi ellátás biztosítása - ide sorolhatók pl. a rendszeres oltások, a paraziták elleni védelem, a bunda és karom ápolás, a fogak ápolása, de a váratlan sérülések vagy betegségek orvoslása is.
  • Az illegális szaporulat megelőzése - ivartalanítás, szaporítók bojkottálása akképpen, hogy megbízható, hivatalos engedélyekkel rendelkező kenel törzskönyvezett kutyáit vásároljuk vagy örökbe fogadunk.
  • Egészségügyi séták biztosítása - lakásban és kertben tartott kutyák esetében egyaránt fontos napi minimum 2-3 alkalommal lehetőséget adni a dolguk elvégzésére.
  • Az állat mentális és fizikai igényeinek kielégítése - elegendő mozgás biztosítása, tanítás kutyaiskolában vagy egyéni tréningen, kutyanapközi igénybevétele.
  • A kutya érzelmi igényeinek (igen, van ilyen) kielégítése - pl. közös játék, közös passzív időtöltés, biztonságérzet megteremtése, bizalom kialakítása, simogatás.
  • Megfelelő felszerelés biztosítása - olyan (akár online is beszerezhető) eszközök, melyek elengedhetetlenek a gördülékeny hétköznapokhoz, pl. jól funkcionáló kutya nyakörv, póráz, kutyahám, szájkosár, illetve biztonságos szállító eszközök, pl. autóba való kutya box.

 

 

A felsoroltak közül talán kevésbé magától értetődő, ám szerencsére egyre inkább elterjedt nézet, hogy a kutya lelki és mentális egészsége az egyenes út a jó kutya-ember kapcsolathoz. Egy kiegyensúlyozott, boldog kutya soha nem fog olyan nem kívánatos viselkedészavarokat produkálni, amire azt mondanánk: rossz kutya! Ne feledjük: rossz kutya nem létezik, csak felelőtlen gazda.