Ha nem tudod, melyik matrac való neked…

Mindenki szeretné kipihenni magát éjjelente és szeretne frissen ébredni. Ehhez elengedhetetlen egy megfelelő matrac, de a kiválasztásuk számos kérdést vethet fel. Az alábbi írás abban igyekszik segíteni, hogyan találhatjuk meg az igényeinknek leginkább megfelelő matracot.

2022. március 7., 15:33

Szerző:

Az anyaghasználat fontos

Matrac választás előtt érdemes megismerni a különböző típusokat, illetve alapanyagokat. Mindegyik rendelkezik jellemző tulajdonságokkal, amelyek ismerete segítséget jelenthet a döntésben. 

Elsőként a rugós matracokról kell szót ejteni. A mai napig népszerűek, de nagyon fontos különbséget tenni a két változatuk között. Az úgynevezett bonellrugós matracok összefűzött rugószerkezettel készülnek, emiatt a formakövetésük gyakorlatilag lehetetlen. Velük ellentétben a zsákrugós változatok kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek. Esetükben minden egyes önállóan kerül elhelyezésre egy-egy zsákocskában, így képesek alkalmazkodni a testformánkhoz. A kényelmüket elsősorban a zsákok felett elhelyezett réteget határozzák meg. 

Szintén népszerűek és keresettek a hideghab matracok. Ugyanakkor fontos megjegyezni velük kapcsolatban, hogy a különböző változataik minősége jelentős mértékben eltérhet. Általánosságban elmondható, hogy jól levegőznek és a formatartásuk is kiváló. A felsőkategóriás változataik rendszerint nagy rugalmasságú HD és/vagy nagy sűrűségű HD hideghab felhasználásával készül. 

Nem mehetünk el szó nélkül a kétezres éves divatterméke, a memóriahab mellett sem. Igencsak megosztó anyagról van szó; egyesek szerint a legtökéletesebb választás, mások egyszerűen viszolyognak a süppedő, tapadó, fojtogató érzéstől. Tény, hogy a memória szellőzése rendkívül gyenge, ezért hajlamosak lehetünk megizzadni rajta.

Végezetül meg kell említeni a biomatracokat is. Általában a kókusz- és latex termékeket soroljuk ide. Noha a kókusz szellőzése kiváló, más kimagasló tulajdonságot nem tudunk említeni velük kapcsolatban. A latex matracok sajnos sok esetben szintetikus anyagból készülnek, ezek természetesen nem biomatracok.

Tévhit, hogy a kemény matrac a legegészségesebb

Sok éve él a köztudatban az a tévhit, miszerint egy matrac annál jobb a gerincnek, minél keményebb. Ennél nem is tévedhetnénk nagyobbat, hiszen oldalfekvésben a gerincünk nem kap megfelelő támasztást, a fő nyomáspontok pedig a vállakra és a csípőre terhelődnek. Mivel a gerinc gyakorlatilag támasz nélkül marad, ezért képtelen a pihenésre. Mindeközben az agyunk érzékeli, hogy megterhelő számunkra a póz, ezért felébreszt bennünket, hogy forduljunk a másik oldalunkra. Mivel ez számos alkalommal megtörténik az éjszaka során, a rendszeres ébredés miatt kialvatlanul indulnak a napok. 

Számos kutatás bizonyítja, hogy a félkemény matracok jelentik a legjobb választást. Érdemes elfogadni azokat a vélekedéseket, miszerint ezek a matracok biztosítják a legjobb támasztást a gerinc számára, illetve ezek képesek leginkább hozzájárulni a hátfájás csökkentéséhez.

 

Képforrás: Pixabay