Ezt tegye, ha a fekély nem szívesen látott vendég az életében

A gyomorfájás sokszor bagatell problémának tűnhet, de a kezeletlen fekély akár komoly szövődményekhez vezethet.

2024. július 23., 15:11

Szerző:

A fekély a bőr vagy a nyálkahártya károsodása, amely a előbb-utóbb fájdalommal jár. A gyomor vagy a vékonybél ilyen jellegű károsodását peptikus fekélynek nevezzük. A gyomorban kialakuló peptikus fekély a gyomorfekély – áll az Egészségkalauz cikkében. Eszerint a fekély kialakulásában olyan életmódbeli tényezők játszhatnak szerepet, mint az étrend és a stressz, vagy a túlzott mennyiségű gyomorsav. Ugyanakkor a fekélyes megbetegedések többségéért a Helicobacter pylori (H. pylori) baktérium okozta fertőzés áll. A fekély tünetei egyesek számára enyhék, míg mások számára akut jellegűek, és az is előfordulhat, hogy a beteg tünetmentes. Az alábbiak alapján azonban bármikor felismerhetők lesznek a tünetek: 

A szegycsont és a köldök közötti területén jelentkező gyomorfájdalom

A fájdalom intenzitása és időtartama változó lehet, néhány percestől akár több órás fájdalmat is tapasztalhat. Gyakran étkezések között jelentkezik az égető, szúró fájdalom. A fekély okozta fájdalom átmenetileg enyhíthető a gyomorsavat közömbösítő ételek fogyasztásával, vagy vény nélkül kapható savlekötő gyógyszerek alkalmazásával. Ha a gyomorfájdalmat fekély okozza, a fájdalom éjszaka, illetve minden olyan esetben is jelentkezhet, amikor éhes.

A gyomorfekély egyéb tünetei

Az alábbi tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, ám ezek kombinációját a legtöbb gyomorfekélyes beteg tapasztalja:

  • Fokozott gázképződés, puffadás és böfögés
  • Teltségérzés és nagyobb mennyiségű folyadék elfogyasztására való képtelenség
  • Étkezés után pár órával tapasztalt éhségérzet
  • Enyhe hányinger, leggyakrabban reggel, ébredés után
  • Általános fáradtságérzet és kellemetlen közérzet
  • Étvágytalanság
  • Súlyvesztés

A súlyos fekély tüneteinek felismerése

A kezeletlen fekély gyomorvérzést és egyéb súlyos problémákat okozhat. Ennek tünete lehet a hányás, kifejezetten akkor, ha véres is, mert ilyenkor már előrehaladott fekélyről beszélhetünk. Vagy akár jelentkezhet fekete, szurokszerű pépes széklet is, ami szintén a súlyos fekélyre utalhat.

S hogy összességében mit tehetünk, ha szeretnénk elkerülni vagy épp nem szeretnénk mégegyszer találkozni a fekély okozta szörnyűségekkel? Nos, az első és legfontosabb teendőnk, hogy abba hagyjuk a dohányzást és az alkoholfogyasztást, valamint nem használunk nem szteroid gyulladáscsökkentőket. A dohányzás és az alkohol ugyanis befolyásolja az emésztőnedvek termelését, míg a nem szteroid gyulladáscsökkentők károsíthatják a gyomornyálkahártyát. Emellett fontos a tej fogyasztásának mellőzése is, mely stimulálja a gyomorsav termelést, ami tovább súlyosbíthatja a fekélyt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: StockSnap / Pixabay)