Egy generáció vesztét okozhatja az aszpartám

A szakértő szerint erősen ajánlott elhagyni azokat az élelmiszereket és üdítőket, amelyek aszpartámot tartalmaznak.

2023. október 29., 14:33

Szerző:

Számos reklám és poszt látott napvilágot az utóbbi időben arról, hogy az aszpartám mennyire káros az egészségünkre. De mi is az aszpartám? Egy több évtizede ismert mesterséges édesítőszer, amelyet rengeteg élelmiszer tartalmaz, mint a cukormentes üdítők, finomságok.

A gyártók előszeretettel használják ezt az összetevőt, mivel olcsó az előállítása és szinte alig van mellékíze.

A vásárlók jelentős része azonban sajnos nincs tisztában azzal, hogy az aszpartám és más édesítőszerek milyen káros hatással vannak a szervezetünkre. A szóban forgó összetevő ugyanis növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát – állítja Dr. Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója, aki a Tényeknek nyilatkozott.. Tehát tanácsos elkerülni azokat a temékekeket, amelyek cukrot vagy aszpartámot tartalmaznak, így megelőzve többek között az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget. Nem utolsó sorban pedig minimalizálni az említett rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

A galuska a magyar konyha egyik legfontosabb körete, amit levesbetétként és önálló ételként is fogyasztanak. Sokan mégis keverik a nokedlivel és csipetkével. Lássuk a különbséget, és a tökéletes galuska receptjét!