Az aloe verát is rákkeltővé nyilváníthatja a WHO
Július 14-én derül ki, hogy az aszpartám, az aloe vera vagy például az alkohol bizonyítottan mennyiben járul hozzá a rák kialakulásához.
Mint azt már megírtuk, az aszpartám édesítőszert, amely számos élelmiszerben és szénsavas italban megtalálható, hivatalosan is „lehetségesen rákkeltő” kategóriába sorolja hamarosan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége – írja a BBC. A lista folyamatosan bővül, a kérdéses anyagok között felbukkant az aloe vera is.
A humán- és állatkísérletek tudományos bizonyítékait és a rákkeltő hatás lehetséges mechanizmusait vizsgálva a kutatók négy csoportba sorolják az aggodalomra okot adó elemeket, amik lehetnek élelmiszerek, tevékenységek, bármi.
Ez a négy kategória a következő:
1. rákkeltőek (például az alkohol, HPV kórokozói)
2. valószínűleg rákkeltőek (vörös hús, levegőszennyezés),
3. lehetségesen rákkeltőek (fogamzásgátlók, mobiltelefon, és ide kerül hamarosan az aszpartám),
4 bizonyíték híján nem minősíthetőek rákkeltőnek (érzéstelenítők, hajfestékek)
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) július 14-én tesz bejelentést.
(Fotó: Pexels.com)