Így tárolja a céklát, hogy sokáig élvezhesse a rákmegelőző hatásait

A cékla szezonja májustól késő őszig tart. Bohókás lila színével feldobhatjuk az ételeket, de számos jótékony egészségügyi hatása is van. A téli időszakra is érdemes belőle spájzolni, mutatjuk, hogyan marad sokáig friss a cékla.

2024. október 8., 16:52

Szerző:

A cékla szezonja májustól egészen november elejéig tart. Ha azt szeretné, hogy minél tovább megőrizze a frissességét, akkor érdemes – mosatlanul – betennie a hűtőbe, így ugyanis akár 2-3 hétig is eláll – írja a Házipatika. A céklát fogyasztás előtt mindenképpen meg kell mosni és hámozni, a konyhai hulladékot pedig érdemes komposztálni.

Miért érdemes minden nap céklát fogyasztani?

A cékla savanyúságként él a köztudatban, ám édesen, nyersen, de akár főtt vagy sült formában is fogyaszthatjuk. Változatos felhasználási lehetőségei mellett az egészségügyi jótékony hatásai sem elhanyagolhatóak: tele van olyan tápanyagokkal, amelyek sikerrel küzdenek a rák, a stressz és a magas vérnyomás ellen is.

A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. 

A cékla a jó végkeringés katalizátora, rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így az Alzheimer-kór rizikóját, és a memóriánkat is élesen tarthatjuk. Vérkeringést javító hatása mellett olyan anyagokat (nitrátokat) is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben átalakulva a vérnyomást is csökkentik.

A cékla sikerrel veszi fel a kesztyűt a rákkal szemben is, ugyanis a benne lévő fitokemikáliák, illetve antioxidánsok, például a bétacianin igen erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek. Kutatások szerint

ez a vegyület jelentős mértékben képes lelassítani a tumorok növekedésének ütemét.

A cékla hatásosnak bizonyul a prosztata-, az emlő-, a bélrendszeri, a tüdő- és a hererák elleni küzdelemben.

Komolyabb fizikai igénybevétel előtt is bátran fogyasszunk céklát, mert a benne lévő nitrátoknak köszönhetően jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást, hiszen kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el.

Bőrproblémákra, vérszegénységre is a cékla a megfelelő választás

Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrünkre is, a segítségével sikeresen küzdhetünk a pattanások , furunkulusok és egyéb bőrproblémák ellen, magas antioxidáns-tartalma pedig az öregedés első jelei ellen véd.

A céklában található kalcium, a mangán, a réz, a magnézium és a vitaminok erősítik a csontokat és a fogakat. Ez nemcsak a magas tápanyagtartalomnak, de azok egyedi kombinációjának is köszönhető, ugyanis így könnyebben szívódnak fel az értékes nyomelemek és ásványi anyagok.

Mivel a céklának magas a vastartalma, az egyik legnagyszerűbb élelmiszer, melyet a vérszegényeknek , illetve az arra hajlamosaknak érdemes enni. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Desertrose7 via Pixabay)