Minden harmadik magyarnál felvisít a mérleg, ha rááll

A visegrádi országok csak úgy hasítanak ebben a kimutatásban.

2021. augusztus 2., 09:57

Szerző:

Az Európai Unió lakosságának fele túlsúllyal küzdött 2019-ben – derül ki az Eurostat adatsorából, amelyet testtömegindex alapján számoltak ki a magasság és a testsúly összevetéséből. Magyarország a negyedik legelhízottabb ország az Európai Unióban, és a visegrádi országok sem állnak valami fényesen.

A 24.hu-n megjelent Eurostat kutatás szerint Máltán és Horvátországban található a legtöbb túlsúlyos ember Európában, itt az elhízottak aránya meghaladja a 63 százalékot. Őket követik a csehek és a magyarok, valamint szlovákok. A visegrádi országok negyedik tagja, Lengyelország sincs nagyon lemaradva. Az uniós átlag 51,3 százalék, ami a magyar eredménynél 7 százalékponttal kevesebb. A túlsúlyosak aránya Olaszországban és Franciaországban a legalacsonyabb, de további hét olyan tagállam van, ahol az arány 50 százalék alatt van.

A magyaroknak kicsivel több, mint a harmada mondhatja el magáról, hogy a testtömegindexe a normális kategóriába tartozik, míg körülbelül 2,7 százaléka számít alultápláltnak – ez utóbbi szinte azonos az uniós aránnyal. A lakosság harmada elhízottnak számít, közel negyede pedig erősen elhízottnak. A férfiaknál alacsonyabb az alultápláltak és a normális testtömegindex-szel rendelkezők aránya, az elhízottaké viszont 40 százalék, az erősen elhízottaké pedig átlépi a 25 százalékot.

A nőknél az átlagosnál magasabb mind az alultápláltak (3,9 százalék), mind az egészséges testtömeggel rendelkezők aránya (44 százalék), az elhízottaké és az erősen elhízottaké viszont az átlagosnál alacsonyabb. Igaz, a túlsúlyosak aránya még a nők körében is 52,1 százalék, de ez jóval alatta marad a férfiaknál kimutatott 65,2 százalékos aránynak.