Így dőlhet romba a vacsora – az Airfryer használata is tartogat meglepetéseket
Néha még az Airfryer használatával sem sikerül tökéletesen a menü.
Bár napjaink egyik legnépszerűbb konyhai eszköze, amit világszerte több millióan használnak, de az Airfryer használatát is érdemes megtanulni. Bár rendkívül egyszerűnek tűnik az ételek elkészítése a forrólevegős sütőben, de sokan még így is elkövetnek olyan hibákat, amelyek miatt az étel ehetetlenné válik – hívta fel a figyelmet a BBC.
Annak érdekében, hogy ne maradjon éhes a család, érdemes figyelembe venni néhány alapvető szempontot, mielőtt bárki is belekezd egy jól ismert recept elkészítésébe. Mint arról a 168.hu is beszámolt, már a készülék megvásárlásakor át kell gondolni, hogy milyen használatnak lesz kitéve az eszköz, és hány főnek készül benne egyszerre a vacsora vagy az ebéd, ugyanis ehhez mérten kell kiválasztani az ideális űrtartalommal rendelkező darabot (bár ezt természetesen a rendelkezésre álló hely is befolyásolja). Sok bosszúságtól kímélheti meg magát, aki körültekintő ebben a kérdésben, ugyanis előfordulhat, hogy két körben kell elkészülnie az ételnek, így a főzésre szánt idő is duplázódik, ha túl kicsi az eszköz. Mindez pedig akár rossz döntésekre is sarkallhat...
Az Airfryer így biztosan nem fog megfelelően működni
Hogy időt spóroljanak, sokan a kisméretű sütőkben is megpróbálnak akkora mennyiségű ételt elkészíteni egyszerre, ami 4-6 főnek elegendő. Ez a túltöltés azonban azt eredményezheti, hogy az étel nem fog egységesen átsülni: az egyik része nyers maradhat, míg máshol akár meg is éghet.
Az is nagyon gyakori hiba, hogy a forrólevegős sütő használati utasításában az adott ételtípushoz megjelölt elkészítési idő kerül beállításra, majd kizárólag az időzítőre hagyatkozva süti meg a család a harapnivalót. Ez egy nagyon rossz módszer, ugyanis a használati utasítás csak irányadó lehet ebben a kérdésben, hiszen minden alapanyag, és az ételek mennyisége is eltérhet. Így fordulhat elő, hogy az adott adag megég, más esetekben pedig nem sül át megfelelően – bár ez utóbbi még orvosolható. Sütés közben nem szabad megfeledkezni az ételről: érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy halad a folyamat.
A forrólevegős sütő többek között azért is annyira népszerű, mert az ételek állaga a megszokott, ugyanakkor az elkészítésükhöz adott esetben egyáltalán nem szükséges zsiradék vagy olaj, mégis minden friss és ropogós lesz. Azzal azonban érdemes számolni, hogy a készülékek teljesítménye nem egyforma, és például a hal vagy a csirkehús akár túl szárazzá is válhat. Először burgonyával és zöldségekkel érdemes kísérletezni: amennyiben ezek 5 percen belül megpirulnak, egyértelmű, hogy egy nagyteljesítményű eszközről van szó, így a túlsütés elkerülhető a jövőben azzal, hogy az ételeket rövidebb időre helyezzük a sütőbe.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)