Új takarmánnyal szorítanák vissza a marhák metánkibocsátását

A gyártó cég ügyvezetője arra számít, hogy a kormányok egyre komolyabban fogják venni a metánszennyezés problémáját.

2021. április 19., 17:19

Szerző:

Egy európai startup forradalmian új ötlete környezetbarátabbá teheti a nagyüzemi marhatenyésztést. Egy olyan takarmányt fejlesztettek ki, amellyel az állatok által kiengedett üvegházhatású gázok csökkenthetők.

A svájci-brit Mootral fokhagymás-citrusos takarmánya a tesztek szerint 30 százalékkal tudja csökkenteni a marhákból származó metánt. Ez jelentős változás, tekintve, hogy a haszonállat-tenyésztés az üvegházhatású gázkibocsátás 15 százalékát teszi ki. Ezek nagy része metán, amely marhákból, bárányokból és más kérődző állatokból származik, a mezőgazdaság környezetbarátabbá tétele tehát nagy lépés a károsanyag-kibocsátás visszaszorításának szempontjából.

A Mootral ügyvezetője, Thomas Hafner arra számít, hogy az országok vezetői egyre komolyabban fogják venni a metánszennyezést, és követelni fogják a visszaszorítását a mezőgazdaságban is. Az viszont kihívást jelenthet a cég számára, hogy nehéz univerzális, pontos mérőeszközt találni a metánszennyezés mérésére.

A Mootral egy lancashire-i farmon mérte a 30 százalékos visszaesést, ahonnan prémium, baristáknak szánt tejet szállítanak kávézókba. Az állatok metánkibocsátása azonban fajtájuk és környezetük szerint eltérő lehet, a Mootral ezért a következő két évben negyven tanulmányt szeretne elvégezni a világ különböző pontjain. A globális piacon nem ez az egyetlen cég, amely hasonló takarmányt forgalmaz, ezért minél előbb szeretnék kiterjeszteni piacukat az egész világra.

A Mootral jelenleg az Egyesült Királyság tejfarmjaira összpontosít, de amerikai és más európai farmokon is teszteli a takarmányt. A Nestlé és a Carry Ballebaut is szerződött amerikai tejfarmok vezetőivel, és közösen fejlesztettek ki egy étrendkiegészítőt, amellyel csökken az állatok metánkibocsátása. A Burger King is elkezdett olyan szendvicseket árulni, amelyhez citromfűvel etetett haszonállatok termékeit használták fel, így csökkentve a metánszennyezést.

Az étrendkiegészítők azonban csak részmegoldást jelentenek, teljesen nem szorítják vissza az állatok metánszennyezését, ezért más megoldásra is szükség van ahhoz, hogy a húsevés kevésbé környezetszennyező szokás legyen. Amíg a startupoknak nem sikerül a tömeges fogyasztáshoz elegendő mesterséges húst előállítani, addig a növényi étrend tűnik a legkörnyezetbarátabb megoldásnak.

Hafner szerint a farmereknek akár még vissza is jöhet a takarmány megvásárlásának ára, ha prémium termékként adják el az így készült hús- és tejtermékeket, és arra számít, hogy az étteremláncok, a tejtermékgyárak és a vásárlók is egyre több prémium terméket fognak vásárolni.