Mégsem kapnak 4 milliárd eurót az egyetemi alapítványok

Gulyás bejelentette: az egyetemi fejlesztéseket döntően nem uniós pénzből finanszírozzák

2021. április 30., 08:25

Szerző:

A magyar kormány váratlanul meggondolta magát, és mégsem költ 4 milliárd euró uniós támogatást az újonnan alakult egyetemi alapítványokra.

A fordulatot Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki kormányinfón. A Bloomberg még szerdán azt írta: az Európai Bizottság alaposabban átvizsgálná az egyetemek megújítására szánt 4 milliárd eurót. Hétfőn több tucat európai parlamenti képviselő győzködte a Bizottságot, hogy akadályozzák meg az összeg átcsoportosítását: attól tartottak, hogy a magyar kormány nem engedné átvizsgálni az ügyet, és korrupciógyanú vetődhet fel.

Gulyás elmondta: az egyetemek fejlesztését döntően az uniós támogatások nélkül hajtják végre, és szeretnék csírájában elfojtani egy esetleges oda-vissza fenyegetőzést az EU-val.

Az egyetemek fölé alakult új alapítványok kuratóriumokat Orbán szövetségesei irányítják – köztük kormánytagok is – akiknek a megbízatása akár élete végéig is szólhat, vagy pedig annak lejártával maguk nevezhetik meg utódaikat.

Az ellenzéki képviselők közül néhányan azt mondták, Orbán egy deep state-et alakít ki, amellyel gyökeret verhet arra az esetre is, ha elveszítené a jövő tavaszi választást.

Orbán 2010-es hatalomátvétele óta Magyarország lejjebb csúszott a Transparency International korrupciós listáján, és jelenleg Bulgáriával és Romániával egy szinten az Európai Unió legkorruptabb országai közé tartozik. Ráadásul Magyarország Lengyelország mellett még a jogállamiság miatt is az EU látókörében van.

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)