Még a Microsoft is nyomozott Bill Gates viszonya után

A volt cégvezér egy beosztottjával szűrte össze a levet.

2021. május 18., 13:37

Szerző:

Belső nyomozást folytatott a Microsoft arról a viszonyról, amit Bill Gates folytatott egy beosztottjával 2000-ben. A céghez 2019-ben jutott el az a hír, hogy Gates párkapcsolatot kezdeményezett ezzel a személlyel.

A vállalat igazgatótanácsa úgy döntött, hogy “az alapos nyomozást” egy külsős ügyvédi irodára bízza. Az nem járt eredménnyel, mert Gates még a nyomozás lezárása előtt visszalépett posztjáról.

“A Microsoft 2019 második felében szerzett tudomást arról, hogy Bill Gates intim viszonyt kezdeményezett a cég egy dolgozójával 2000-ben” - írták a cég közleményében. “Az igazgatótanács kijelölt egy bizottságot az ügy kezelésére, amelynek alapos nyomozását egy külsős ügyvédi iroda segítette. A nyomozás során a Microsoft jelentős támogatást nyújtott a dolgozónak, aki megosztotta ezt az információt.”

A Dow Jones korábban azt adta hírül névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva, hogy a Microsoft vezetői helytelennek találták Gates viszonyát, és úgy döntöttek, hogy a férfinak ki kell lépnie az igazgatótanácsból.

A Microsoft nem közölt több részletet a nyomozásról.

A milliárdos tavaly márciusban azzal indokolta meg távozását, hogy inkább a jótékonykodásra szeretne koncentrálni. A cég ekkor közölte, hogy Gates már 2008 óta nem nem vesz részt napi szinten a cég életében. A férfi 1975-ben alapította a szoftvercéget, és 2000-ig a vezérigazgatója volt. Ebben az évben indította alapítványát, ahol 2014-ig elnökölt.

‘Egy viszony’

Gates szóvivője azt mondta, hogy Gates távozásának semmi köze nem volt viszonyához.

“A viszony majdnem húsz éve, békés körülmények között fejeződött be” - mondta, hozzátéve, hogy Gates “döntése a váltásról egyáltalán nem kapcsolódik ehhez az ügyhöz.”

A kései nyomozás akkor kezdődött, amikor a #MeToo-mozgalom miatt amúgy is előtérbe került a nők helyzete a cégnél, és az egész iparban is. A cégnél 2000 óta léteznek hivatalos csatornák a zaklatási vádak kezelésére - ezeket a cég szerint ekkor meg is szigorították.

Az Intel vezérigazgatója, Brian Krzanich 2018-ban azután mondott le, hogy az igazgatótanács értesült arról, hogy kölcsönös beleegyezésen alapuló viszonyt létesített egy beosztottjával. Ez a viszony már évekkel ezelőtt véget ért, amikor még nem is Krzanich állt a cég élén. A cég külső tanácsadókat is bevont a vizsgálatba, ami megállapította: a férfi megszegte a cég szabályzatát.

Gates és felesége, Melinda French Gates idén májusban jelentették be, hogy 27 évnyi házasság után elválnak. Számos hír szerint az is hozzájárult a váláshoz, hogy a nőnek nem tetszett Gates és a szexuális bűnökért elítélt Jeffrey Epstein barátsága.

A New York Times 2019-ben írta meg, hogy Gates számos alkalommal találkozott Epsteinnel - egyszer késő estig tartózkodott annak New York-i házában. Ekkor Epstein két hónapja halott volt: a hivatalos hírek szerint felakasztotta magát a börtönben, ahol következő tárgyalását várta.

Gates szóvivője tagadta ezeket a híreket. “Nem mutatták be pontosan Gates jótékonykodásról szóló találkozásait Epsteinnel és másokkal” - mondta. “A Gates válásáról szóló pletykák egyre abszurdabbá válnak.”

Habár Gates és Epstein kapcsolatát nem vizsgálta a Microsoft, az igazgatótanács tagjai megvitatták azt egy forrás szerint, aki neve elhallgatását kérte.

Gazdát cserélő részvények

Kérdés, hogy a válás után mi lesz Gates 144 milliárdosra becsült vagyonával, valamint az alapítványával.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány egy óriási segélyszervezet: 1600-an dolgoznak itt, világszerte vannak irodáik, és eddig összesen több mint 50 milliárd dollárt költöttek el olyan ügyekre, mint a vakcinafejlesztés és a női egyenjogúságért folyó harc.

A múlt héten Gates befektetési cége, a Cascade Investment, újabb részvényeket adott át Melinda Gates-nek - ezzel a nő a válás bejelentése óta már 3 milliárd dollárral lett gazdagabb.

A cég most 2,25 millió részvényt adott át a nőnek, amelyek összértéke 851 millió dollár körül van. Korábban a Coca-Cola Femsa és a Grupo Televisa nevű mexikói kötődésű vállalatok részvényei kerültek Melinda Gates-hez, valamint a kanadai nemzeti vasút és az AutoNation 1,8 milliárdot érő részvényei.

(Dina Bass és Ian King)

(kiemelt kép: EPA/MSC/Mueller)