Japán a Csendes-óceánba engedheti a fukusimai radioaktív vizet

Dél-Korea és Kína elítélte a japán kormány tervét, hangsúlyozva, hogy az veszélyezteti a tengeri élővilágot, és a szomszédos országok vizeire is hatással van.

2021. április 13., 18:08

Szerző:

Japán a közeljövőben a Csendes-óceánba engedheti azt a több mint egymillió köbméter radioaktív vizet, amelyet eddig a fukusimai Dai-Ichi nukleáris erőműben tárolt. A japán kormány keddi bejelentése szerint két éven belül megindulhat a víz leengedése.

A radioaktív víz leengedését évekig tartó vita előzte meg, a folyamat pedig évtizedekig is eltarthat. A vízzel több mint 500 olimpiai méretű úszómedencét lehetne megtölteni,

Dél-Korea kormánya és a kínai külügy elítélte a japán kormány tervét, hangsúlyozva, hogy az veszélyezteti a tengeri élővilágot, és a szomszédos országok vizeire is hatással van. Kína tárgyalásokat sürget, de az Egyesült Államok szerint a terv megfelel a nemzetközi szabályoknak, és Japán álláspontja is hasonló. A víz ártalmatlanítása és leengedése elkerülhetetlen a fukusimai erőmű leszerelése közben – mondta a japán miniszterelnök, Yoshihide Suga.

A Greenpeace szerint azonban Japánnak más megoldást kellene találnia. Ahelyett, hogy a vizet hosszabb távon tárolnák és ártalmatlanítanák az elérhető legjobb technológiával, a legolcsóbb megoldást választják: beleengedik a vizet a Csendes-óceánba – áll a szervezet közleményében.

A fukusimai erőművet fenntartó Tokyo Electric Power Company vízzel hűti a fukusimai radioaktív anyagokat és törmelékeket. Naponta körülbelül 100 köbméter talajvíz szennyeződik ezzel a folyamattal. A szennyezett vizet kiszivattyúzzák, a trícium kivételével a radiokatív részeket kivonják belőle, és a környéken lévő 1000 tartály egyikébe engedik. Ezek a tartályok azonban 2022 közepére megtelhetnek.

A japán kereskedelmi és iparügyi minisztérium múlt évben azt ajánlotta, hogy a vizet engedjék az óceánba, vagy párologtassák el.

(kiemelt kép: EPA/JEON HEON-KYUN)