Halálos dilemma elé állította Boris Johnsont az indiai mutáns

Korábbi vezető tanácsadója szerint Johnson alkalmatlannak bizonyult az ország vezetésére a pandémia alatt, emiatt a konzervatívok is kételkedni kezdtek benne. 

2021. június 1., 21:06

Szerző:

A kormányzati szervek most az új mutáns terjedését tanulmányozzák, amely az új megbetegedések háromnegyedét okozza és sokkal fertőzőbbnek tűnik, mint az előző verzió, amely az előző év végén terjedt leginkább. Minden héten megduplázódik az esetek száma, így megint egyre több ember kerül kórházba.

Nagy-Britanniában is nagyon gyorsan beoltották az embereket, de a kormányzat most azt fontolgatja: mégis fenntartja a korlátozások egy részét. Ez pedig megkérdőjelezheti Johnson alkalmasságát és véget vethet a gazdasággal kapcsolatos optimizmusnak. A terv szerint június 21-ével oldanák fel az utolsó intézkedéseket. A következő két hét kritikus lehet a brit miniszterelnöknek: ha mégis maradnak a korlátozások, azzal a konzervatívok nagy részét elveszítheti maga mögül. A párt tagjai ragaszkodnak, hogy az ország téren vissza a Covid előtti élethez. Ha viszont feloldja az összes korlátozást, azzal elindíthatja a harmadik hullámot. Egy, a neve elhallgatását kérő forrás a Bloombergnek azt mondta: egyelőre heves viták övezik a nyitással kapcsolatos kérdéseket.

Korábbi tanácsadója szerint alkalmatlan

Dominic Cummings nyíltan kritizálta a miniszterelnököt egy parlamenti bizottsági meghallgatáson. A tanácsadó szerint Johnson és kabinetje képtelen volt az ország érdekeit képviselni: a miniszterelnök túl lassan reagált múlt évben, amikor megjelent a brit variáns és „nagyon rossz helyzetértékelése” több tízezer ember halálhoz vezetett. Véleménye szerint Johnson hagyta eluralkodni a káoszt a kormányon belül és „alkalmatlannak” bizonyult a tisztségére. Az egészségügyi minisztert hazugsággal gyanúsította meg és szerinte Johnson olyanokat mondott, hogy inkább látna „magasra halmozott holttesteket”, mintsem egy harmadik lezárást. Mindkét politikus visszautasította a vádakat.

Cummings volt az a tanácsadó, akinek segítségével Boris Johnson megnyerte a Brexit-szavazást és megválasztották miniszterelnöknek. Ugyanakkor hitelessége sokat romlott, amikor kiderült, hogy 250 mérföldes utat engedett meg magának tavaly a lezárások alatt. Novemberben hagyta ott a miniszterelnök belső körét, állítólag amiatt, hogy féltékeny lett Johnson új tanácsadói és szerelmi viszonyára Carrie Symonds-cal. A miniszterelnök most hétvégén vette el titokban a szintén kormányzati kommunikációs stratégának számító Symondsot. A konzervatív képviselők szerint Cummingsnak „savanyú volt a szőlő”.

A Bloomberg szerint a konzervatív képviselők elismerték Johnson türelmetlenségét és egymásnak ellentmondó döntéseit, de a parlamenti alsó házi teaszobájában senki mondott egy jó szót se Cummingsról.

A volt tanácsadó a bizottsági meghallgatásán arra utalt, hogy Johnson küldött neki olyan sms-eket, amelyek kihatással lehetnek az egész vizsgálatra. Cummings azzal fenyegetőzött, hogy ezeket csatolni fogja a vallomásához bizonyítékként. Ha a volt tanácsadó kezében tényleg van valami, akkor a brit miniszterelnök pont akkor veszítheti el a pártja támogatását, amikor a legnagyobb szüksége lenne rá: a következő hullám elején.

A brit közegészségügy szerint az indiai variáns sokkal fertőzőbb, mint az elődje volt és a szakértők szerint a vakcinák hatásosságát is csökkenti, főleg azok esetében, akik csak egy oltást kaptak. Nagy-Britanniában a lakosság 58%-a kapta meg az első, 36%-a a második oltását, a hatóságok múlt pénteken engedélyezték a Johnson & Johnson vakcináját is, amelyből csak egy szúrásra van szükség. Szakértők nem tudják megítélni pontosan, hogyan terjed az új variáns a félig átoltott országban, az biztos, hogy azokat a területeket, ahol kevesen kaptak oltást, súlyosabban fogja érinteni.

(Kiemelt képünk illusztráció: Boris Johnson brit miniszterelnök. Fotó: PHIL NOBLE I POOL I AFP)