Nyakatekert indoklással utasította el a Fertő tavi beruházás elleni keresetet a bíróság

Nyakatekert indokkal utasította el a bíróság a Greenpeace keresetét, amelyet a Fertő tavi beruházás ügyében nyújtott be a zöldszervezet. A Greenpeace vizsgálja annak lehetőségét, hogy a Kúriához forduljon.

2023. január 16., 16:47

Szerző:

Elutasította a bíróság a Greenpeace keresetét a Fertő tavi beruházás ügyében. Az indoklás meglehetősen nyakatekert, a zöldszervezet vizsgálja az ítélet megtámadásának lehetőségét a Kúrián, és mivel a Kormányhivatal pár hete újra engedélyt adott ki, mikor a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került projektre, ez ügyben is jogi lépéseket terveznek. 

Az ítélet vonatkozó része így fogalmaz: „[...] a Natura 2000 rendelet perben irányadó rendelkezései alapján a fajok, illetve azok élőhelyének a fenntartása a cél. Különbséget kell tehát tenni a fajok és annak egyes egyedeinek védelme között. Nem vitás, a tó medrét érintő kotrás hatással lehet a jelenlévő állatfajok egyedeire, azonban jogsérelmet ezzel kapcsolatban megállapítani akkor lehet, ha a módosítással érintett tevékenység a fajokra, mint az egyedek összességére, egészre, illetve a területen jelenlévő fajok élőhelyének egészére jelent veszélyt.”

Tehát csak akkor sértené a beruházás a Natura 2000 rendelet hatályát, ha a beruházás egy egész faj vagy élőhelye fennmaradását veszélyeztetné. A beruházás 50 százalékkal nagyobb területen folytatódna az engedélyek alapján, s ez a Greenpeace szerint súlyos természetpusztítás, ami rendkívüli mértékben veszélyezteti ezt az egész Európában különlegességnek számító élőhelyet és az itt élő védett fajokat.

(Kiemelt kép: Fertő tó. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

 

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.