Inváziós hibridek lepték el a Hévízi-lefolyót

A Hévízi-lefolyóban hatalmas méreteket öltött az inváziós halak jelenléte. A horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajt.  

2023. február 27., 19:59

Szerző:

A kifolyóból kerül már elő a többi között közép-afrikai pompás malawi sügért, dél-mexikói vizekből származó citromsügér, de számtalan Közép-Amerikában őshonos jaguársügeret is megfigyeltek. Gyakran előforduló halfajnak számít a jukatáni fogasponty is, az amerikai tűzfejű sügérből pedig már harminc centiméteres példánnyal is találkoztak – írja a Pecaverzum

A Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapjának Mit fogtam? elnevezésű rovatába is egy furcsa kinézetű halról tettek közzé fényképet.

„A képen látható halat december 22-én fogtam a Hévízi-lefolyón. Elsőre nekem naphalfélének tűnt, de a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú. Lehet, hogy inkább valamilyen cichlid, de nem vagyok benne biztos” – írta egy horgász az MHTT-nak. A társaság akvarisztikai szakértője szerint csak az biztos, hogy a Vieja nembe tartozik a hal, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum), hanem annak egy hibridje.

„Sajnos ma már tömeges előfordulású az elvezető csatornában, kezdi onnan kiszorítani őshonos halainkat”

– hívta fel a figyelmet az MHTT.

(Kiemelt képünk: Tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum) hibridje, melyet a Hévízi-lefolyóban fogtak. Fotó: Pecaverzum)

Van, akinek a tenger hullámai hozzák el a kikapcsolódást, másoknak egy meditáció, és vannak olyanok is, akik aktívan élik a szabadidejüket. Az aktív élet nem csak a fiatalok öröme, egy könnyű túra átmozgatja az idősebb generáció tagjait is. Nem kell hozzá sok, csak egy szalmakalap, egy hátizsák és az elhatározás. Túrázzanak velem!