Ilyet még nem látott: Hatlábú gazella?!

Hatlábú gazellát fotóztak Izraelben. 

2024. április 9., 10:11

Szerző:

Bizarr külsejű lény, egy hatlábú gazella keltette fel a figyelmét az izraeli hadsereg egyik tartalékos katonájának– írja a 24.hu.  A hím gazellának egy pár lába nő ki a hátából, de a vadon élő állatokkal foglalkozó szakértők szerint úgy tűnik, jól bánik az extra függelékekkel – számol be a CBS News

A katona március végén észlelte a bizarr külsejű lényt, majd fényképét elküldte az Izraeli Természetvédelmi Társaságnak és az  SPNI-nek, egy környezetvédelmi nonprofit szervezetnek, miután észrevette, hogy „valami furcsa a hátán”.

Genetikai rendellenesség okozhatja, hogy hat lába van a gazellának 

Amir Balaban, az SPNI természetvédője a CBS News-zal megosztott sajtóközleményében elmondta, hogy a hatlábú gazella „túlélt egy bonyolult almot, és fiatal egyedként is életben maradt, megküzdött számos ragadozóval, amelyek veszélyeztetik a fiatal őzgidákat, egyedüliként érett meg, és felnőttként sikerült lenyűgöző életet élnie a Nahal HaBasor rezervátumban".

„Az állat genetikai rendellenessége valószínűleg örökletes volt” – mondta Balaban. Az SPNI szerint a betegség gyakran előfordul szarvasmarháknál, madaraknál és hüllőknél, de ez az első ismert eset, hogy a Közel-Keleten egy hegyi gazellánál dokumentálták a polyméliát. 

A hegyi gazellák Izraelben védett vadon élő fajok közé tartoznak. Becslések szerint a veszélyeztetett fajból mindössze mintegy 5000 példány él a vadonban. Bár a hegyi gazellák főként Izraelben találhatók, a régió egész területén élnek, és a palesztin területeken, Törökországban, valamint Szíria, Jordánia és Libanon egyes részein is megfigyelhetők.

(Kiemelt képünkön: egy hegyi gazella. Fotó: Eren Bozkurt / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Május 22-e minden évben a Nemzetközi Biodiverzitás Napja, amely az élővilág sokféleségére, vagyis a biodiverzitásra és az azt fenyegető veszélyekre irányítja a figyelmet. 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján.