Súlyos vízszennyezést mértek Óbudán

Rákkeltő arzént és benzolt, mérgező policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH-okat) talált a Greenpeace a határértékeket jelentősen, akár százszorosan, ezerszeresen is meghaladó mértékben a volt Óbudai Gázgyár melletti Duna-parton vett mintákban.

2023. november 9., 14:36

Szerző:

A Greenpeace október közepén vizsgálta a helyszínen a talajból kicsorgó víz és a part menti iszap minőségét. Az eredmények ismeretében halaszthatatlan a kármentesítés megkezdése. Egyúttal követelik a Duna folyamatos további szennyezésének befejezését is, lévén az ország egyik fő ivóvíz bázisa. 

A Greenpeace szakértői 2023. október 12-én az alacsony vízálláskor előtűnő szennyezésből vettek mintákat a már nem működő Gázgyár területe melletti Duna-parton a kiszivárgó, bűzös, olajos folyadékból és a part iszapjából. A lerakott veszélyes hulladék évtizedek óta szennyezi a talajvizet, a talajt, alacsony vízálláskor pedig a Dunát és a vízpart levegőjét.

Bár közel három évtizede kötelezték a Gázgyár jogutódjait a mérgek eltávolítására, azt a hatóságok mégsem tudták elérni, hogy az állami tulajdonban lévő MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. végrehajtsa a kötelezettségét – írja a Greenpeace.

Az aktivisták öt évvel az első mérést követően most egy még kiterjedtebb vizsgálattal mérte fel a szennyezettséget. A fém és egyes jellemző szerves anyagok vizsgálata mellett cianidokat és fenolokat is kerestek a területen. A 2023. őszi két talajból kiszivárgó víz és két vízparti iszapminta vizsgálata kimutatta többek között a rákkeltő benzol, a polciklusos aromás szénhidrogének, az egészségkárosító naftalinok, a rákkeltő arzén jelenlétét a vízben.

„A súlyos szennyezést bizonyító vizsgálati eredményekről értesítjük a környezetvédelmi és vízügyi hatóságokat és az illetékes minisztériumokat, továbbá kérjük ezen szervek mielőbbi intézkedését a szennyezés megszüntetése érdekében. Tájékoztattuk a Fővárosi Vízműveket, valamint a kerületi önkormányzatot is a vízpart és a vízbázis szennyeződéséről” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

(Kiemelt kép: a Greenpeace aktivistái az Óbudai Gázgyár területén vizsgálják a Duna vízminőségét. Fotó: greenpeace.org)