Tömegesen pusztulnak el a delfinek a felforrósodott Amazonasban

A víz hőmérséklete megközelítette a 40 Celsius fokot, az életben maradt állatokat megpróbálják más területre szállítani, de ez is veszélyeket rejt a delfinek számára.

2023. október 1., 09:32

Szerző:

Több mint száz delfint találtak elhullva a brazil Amazonasban a történelmi szárazság és a rekordmagas vízhőmérséklet miatt, amely helyenként meghaladta a 38,9 Celsius fokot. A brazil tudományos minisztérium által finanszírozott kutatóintézet, a Mamirauá Institute szerint az elpusztult delfineket az elmúlt hét napban találták meg – írja a CNN.

A hír valószínűleg tovább fokozza a klímatudósok aggodalmát az emberi tevékenység és a szélsőséges aszályok régióra gyakorolt ​​hatásai miatt. A világ legnagyobb vízi útján, az Amazonas folyón jelenleg a száraz évszak van, és a folyami állatvilág több példánya is rekordmagasságú hőmérséklettől szenved.

Kutatók és aktivisták úgy próbálják megmenteni a még életben lévő delfineket, hogy a külterületi lagúnákból és tavakból a folyó fő részébe szállítják az állatokat, ahol hűvösebb a víz – jelentette a CNN Brasil, de a művelet nem könnyű a terület távoli elhelyezkedése miatt.

„A folyami delfinek átszállítása nem biztonságos, mert ellenőrizni kellene előbb azt is, hogy vannak-e toxinok vagy vírusok az új élőhelyen mielőtt az állatokat szabadon engedik" – mondta André Coelho, a Mamiraua Intézet kutatója a CNN Brasilnek. Emellett átlag alatti vízszintet jelentettek Amazonas állam 59 településén, ami akadályozza a szállítást.

A hatóságok a következő néhány hétben még súlyosabb aszályokra számítanak, ez újabb tömeges delfinpusztuláshoz vezethet – jelentette a CNN Brasil.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.