Végre! Betiltották Európa egyik legmérgezőbb növényvédő szerét

Az EU-tagállamok elfogadták azt a javaslatot, hogy betiltsák Európa egyik legmérgezőbb növényvédő szerét. A döntést azonban már 7 évvel ezelőtt meg kellett volna hozni.

2023. június 1., 12:57

Szerző:

Az EU-tagállamok elfogadták azt a javaslatot, hogy betiltsák Európa egyik legmérgezőbb növényvédő szerét. A dimoxistrobin gombaölő szer használatát 15 EU-tagállamban engedélyezték. A Pesticide Action Network örömmel fogadta a döntést. Ez az egyike „The Toxic 12”-nek, amelyek száma mára tízre csökkent. A döntést azonban már 7 évvel ezelőtt meg kellett volna hozni – írja a Pesticide Action Network.

„Ez egy nagy győzelem az egészség és a környezet szempontjából. Ez a veszélyes növényvédő szer túl régóta van a piacon, hét év felelsleges hosszabbítással”

– mondja Salomé Roynel, a PAN Europe politikai igazgatója. „Ha betartották volna a szabályokat, a dimoxistrobint 2016-ban betiltották volna a toxicitással kapcsolatos legújabb kutatások tudományos következtetései alapján. A késések elfogadhatatlanok, és nagy kockázatot jelentenek az emberi egészségre és a környezetre. Ez ellentétes az EU növényvédőszer-rendeletében előírtakkal.”

A dimoxistrobin gombaölő szert Észak- és Dél-Európában gabonafélékre, olajos magvakra és fűre használják. Feltételezhető, hogy károsítja a születendő gyermeket, és rákot okoz. A vizsgálatok kimutattak daganatokat a belekben és a pajzsmirigyben. Nagyon mérgező a vízi élővilágra, akut és hosszan tartó hatásokkal. Bomlástermékei szennyezhetik a talajvizet.
Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Észtországban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Luxemburgban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában engedélyezett.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Forrás: Unsplash / Beth Jnr)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.