Európában betiltották, de máshová extrém mennyiségben lehet exportálni a méhgyilkos növényvédőszereket

Az Európai Unióban 2018-ban betiltották a neonikotinoidokat tartalmazó növényvédőszereket, de uniós gyárak évente több mint tíz tonnát állítanak elő ebből exportra. 

2023. május 17., 13:57

Szerző:

Az európai gyártók 2021-ben 13,2 tonnányi neonikotinoid exportra nyújtottak be terveket. Bár a környezetre elképesztően káros növényvédő használatát az EU-ban 2018-ban betiltották, semmi sem állítja meg a tagállamokat abban, hogy a vegyszert tovább gyártsák exportra – írja a 444.hu

Ezek a növényvédőszerek már kis mennyiségben is komoly veszélyt jelentenek a méhekre, vízszennyezőek és mivel felszívódnak a növényekben, az emberi szervezetre is hatással vannak. Kutatások szerint többek között csökkenő tesztoszteronszintet, neurológiai károsodást, vagy a terhes nők magzataiban is károsodást okozhatnak. A neonikotinoid tartalmú növényvédők a kilencvenes évekbeli megjelenésük óta mára a leggyakoribb rovarirtó szerek. 

2021-ben 13 EU-tagállam nyújtott be terveket a növényvédő exportjára, a listát Belgium vezeti a maga hat tonnányi növényvédőjével, de Spanyolország, Németország és Franciaország is előkelő helyet foglal el. A legnagyobb vásárlók pedig Brazília, akik a teljes mennyiség majdnem felét vennék át, valamint Oroszország és Ukrajna. 

Magyarország az úniós tilalom után is több évig alkalmazta a neonikotinoid alapú növényvédőket, mivel szükséghelyzetre való tekintettel mentességet lehetett igényelni, viszont ezt a kiskaput idén eltörölték. 

A neonikotinoid alapú növényvédők nem az egyetlen, méhekre kiemelten káros vegyszer a piacon. Nemrég a glizofát káros hatásairól is új tanulmány jelent meg, így az EU-s engedélyét annak sem lenne szabad meghosszabbítani.  

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Pexels.)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.