Új tanulmány bizonyítja, a glifozát gyomirtó igenis káros a méhekre

A méhek bélflórájára, fiasítására, szaporodására is végzetes hatást gyakorol a glifozát növényvédő szer, ezért uniós engedélyét nem kellene meghosszabítani – érveltek környezetvédők a Méhek Világnapja alkalmából.

2023. május 1., 09:43

Szerző:

A Méhek Világnapja alkalmából a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) egy új kutatási eredményeket összegző tanulmányt ismertetett, amely kísérletek segítségével minden kétséget kizáróan bizonyítja, a glifozát nevű, még mindig elterjedt növényvédő szer óriási károkat okoz a méhek szervezetében és hozzájárul tömeges pusztulásukhoz.

A PAN Europe által közzétett vizsgálat ökotoxikológiai szempontból vizsgálja a glifozát élettani hatását a növények beporzása szempontjából létfontosságú méhpopuláció tagjaira. A méhek többnyire az élelem és a szennyezett víz útján érintkeznek a gyomirtószerrel.

Mostanra pedig egyértelműen kiderült, hogy a glifozát

  1. Megzavarja a méhek bélflóráját és sokkal sebezhetőbbé teszi a méhcsaládokat a betegségekkel és más káros hatásokkal szemben.
  2. Megzavarja a méh fiasítás fejlődési folyamatát (peték, álcák és bábok). A glifozáttal szennyezett táplálékkal érintkezett háziméhek fiasítása során a lárvák fejlődése lelassult, a súlyuk pedig lecsökkent.
  3. Befolyásolja a poszméhcsaládok hőszabályozását: a glifozátnak való nem halálos mértékű kitettség ezáltal a poszméhállomány közvetett csökkenéséhez vezethet.
  4. Negatív hatással van a méhek szaporodására: a glifozát befolyásolja a méhek rendes fejlődését és szaporodási sikerét.
  5. Megzavarja a méheket a táplálékkeresésben és a tájékozódásban: a glifozát megzavarja a méhek idegrendszerét, mely akár nagyon kis koncentrációban is hatással lehet a méhek viselkedésére. Ennek következtében a méhcsalád túlélési esélyei is lecsökkennek.
  6. Negatív hatással van a méhek tanulási- és emlékezőképességére: a glifozát befolyásolja a háziméhek szaglását – nektárérzékelő képességét –, csökkenti a méhek tanulási képességét, valamint rontja a rövid távú emlékezetüket.
  7. A glifozát készítmények olyan formázóanyagokat tartalmaznak, melyek a méhekre is mérgező hatással lehetnek. A formázóanyagok toxicitása sem önmagukban, sem más összetevőkkel együttesen nem lettek megfelelően értékelve.

Az eddigi vizsgálatok szerint tehát a PAN Europe összegzéséből megállapítható, hogy a glifozát alkalmazása végzetes hatással lehet a méhek egészségére és a méhpopuláció túlélési esélyeire vonatkozóan. Az MTVSZ közleményében kiemelte, „mindez rendkívül fontos a glifozát uniós engedélyének megújításáról szóló vita szempontjából, melynek le kell zárulnia 2023 decemberéig. Az Európai Unió piacára kerülő aktív növényvédőszer hatóanyagok és készítmények nem lehetnek károsak az emberek vagy az állatok egészségére, illetve a környezetre. A mézelő méhek és kolóniáik védelmét az Európai Unió 1107/2009/EK rendelete növényvédő szerek forgalomba hozataláról is egyértelműen kiemeli, ami az elővigyázatosság elvén alapul.”

A glifozát növényvédőszert azonban most még forgalomba lehet hozni, és olyan nagy gyártócégek mint a Bayer, vagy Monsanto, továbbra is forgalmazzák az Európai Unió területén. Bár további tanulmányok azt is igazolták, hogy a glifozát minden agrártevékenység során elhagyható, könnyen helyettesíthető, a vegyszert továbbra is széles körben forgalmazzák Magyarországon is.

(Kiemelt kép: Méh virágport gyűjt napraforgóról Csikóstőttős határában 2021. július 12-én. Fotó: MTI/Varga György)

Van, akinek a tenger hullámai hozzák el a kikapcsolódást, másoknak egy meditáció, és vannak olyanok is, akik aktívan élik a szabadidejüket. Az aktív élet nem csak a fiatalok öröme, egy könnyű túra átmozgatja az idősebb generáció tagjait is. Nem kell hozzá sok, csak egy szalmakalap, egy hátizsák és az elhatározás. Túrázzanak velem!