Magzati halált és meddőséget okozhat a glifozát tartalmú gyomirtószer, de az Orbán-kormánynak esze ágában sincs betiltani

2019. július 23., 18:17

Szerző:

Hogyan egyeztethető össze a gyermekvállalás ösztönzése a termékenységet bizonyítottan veszélyeztető glifozát használatának támogatásával?

– kérdezte írásban Szél Bernadett független képviselő Nagy István agrárminisztert.

Szél kifejtette, hogy a glifozát gyomirtó szer 2015-ben

„valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott az ENSZ alá tartozó Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségétől.

A kismamák szervezetében is kimutatható glifozát a méhlepény- és embrionális sejtekben sejthalált válthat ki. Ez pedig összefüggésben lehet a meddőség kialakulásával.

A Magyarországon közel 150 ezer párt érintő meddőség mögött többek között és nagymértékben a táplálékkal naponta magunkhoz vett vegyszerek, például konkrétan a glifozát mennyisége húzódik meg. Az ezen vegyszerek használatának következményei közt szerepel nők esetében többek között 

a spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és a koraszülés, illetve a nemiség fejlődésének rendellenessége.

A glifozátot tartalmazó szereket gyártó Bayer és Monsanto óriásvállaltok által finanszírozott kutatások azonban semmilyen káros hatását nem mutatták ki a glifozátnak.

Az Európai Unió – Magyarország szavazataival – 2017-ben megszavazta a rákkeltéssel gyanúsított glifozát gyomirtó szer 5 éves uniós újraengedélyezését, korlátozások nélkül. Viszont vannak országok, ahol az uniós engedélyezés ellenére betiltották a glifozátot: legutóbb idén júliusban az osztrák parlament szavazott nagy többséggel a gyomirtó 

Az agrárminiszter Szél Bernadettnek azt írta válaszul, hogy az Európai Bizottság nem talál bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a glifozát rákkeltő lenne, ezért is engedélyezte az EU újabb öt évre a gyomirtó szer használatát, ezért 

2022-ig kizárt itthon a betiltása.

– írta a 24.hu.

2024. május 25., 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

2024. május 25., 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.