Gyomirtót mutattak ki az európai emberek szervezetében

Tizennyolc európai ország önkénteseinek 44 százalékában mutatta ki a glifozát nevű gyomirtó hatóanyagát egy vizsgálat. Az önkéntesek mindegyike, akiktől mintát vettek, városban él, és egyikük sem használt glifozátot vagy érintkezett ilyen termékkel.

2013. június 14., 12:02

Ez az első alkalom, hogy ilyen széles körben, Európa-szerte vizsgálták ennek a hatóanyagnak az előfordulását az emberi szervezetben. A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége által Magyarországon is elvégzett vizsgálatokban a kísérletben résztvevőknél tízből három esetben mutatták ki vizeletből a glifozátot – adta hírül közleményben a természetvédők szövetsége.

A glifozát világszerte az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyomirtó, nagy mennyiségben használják génmódosított növényekre, például szójára, amelyet takarmányozási céllal importálnak Európába. A hatóanyagot többnyire Kínában gyártják – írja az MTI.

Az élelmiszerekben vagy ivóvízben való előfordulását a kimutatás bonyolultsága miatt ritkán veszik észre. „Még nem tudjuk, hogy honnan kerül be a szervezetünkbe, mennyire elterjedt, illetve mi is történik vele a testünkben” – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A programvezető úgy véli, az a tény, hogy az európai városokban élő emberek testében jelen van ez a gyomirtó, azt mutatja, hogy máris túlzásba vitt a használata, valamint aggasztónak nevezte, hogy bizonyos cégek kérelmet nyújtottak be újabb génmódosított növények termesztésének engedélyezésére, ami elkerülhetetlenül ennek a gyomirtónak még nagyobb mértékű használatához vezetne.

Európában a glifozátot széles körben használják a gazdák azért, hogy vetés előtt vagy a vetőmagok kicsírázása előtt megszabaduljanak a gyomoktól. Betakarítás előtt a repcét, a kukoricát, illetve a napraforgót is permetezik ezekkel a készítményekkel, hogy a táblán szárítsák a betakarított terményt. Ez a legelterjedtebb gyomirtó a brit szántóföldeken, Németországban a mezőgazdasági területek 39 százalékán használják, de Magyarországon is sok helyen alkalmazzák. Felhasználásának mértéke Európa-szerte nő.

Jelenleg tizennégy glifozáttűrő, géntechnológiai úton módosított fajtacsoport vár termesztési engedélyre az Európai Unióban.

Feloszlatták a ChatGPT tulajdonosa, az OpenAI által tavaly bejelentett Superalignment csapatot, mely a nálunk sokkal okosabb AI-rendszerek irányítására és ellenőrzésére irányuló tudományos és technikai áttörésekre összpontosított.