Klímaaktivisták ellopták a karácsonyt Berlinben

Klímaaktivisták lefűrészelték a berlini Brandenburgi kapu előtt álló karácsonyfa csúcsát.

2022. december 21., 14:47

Szerző:

A Last Generation nevű klíma csoport két tagja kézifűrésszel levága a berlini Brandenburgi kapu előtt álló 15 méteres karácsonyfa tetejét – írta a Sky News.

A fa tetejét egy hidraulikus emelővel érték el, amire egy molinót is felakasztottak azzal a felirattal, hogy „ez csak a karácsonyfa csúcsa”.

A csoport közleményében azt írta, hogy ezzel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy Németországban egyelőre csak a „csúcsát” látják a világban zajló klímakatasztrófának.

A csoport emellett felszólította a német kormányt, hogy tegyen többet a globális felmelegedés ellen.

Olaf Scholz német kancellár az ilyen tiltakozásokat bírálva felszólította az aktivistákat, hogy mutassanak „egy kis kreativitást”.

(Kiemelt kép: A berlini karácsonyfa csúcs nélkül áll a Brandenburgi kapu előtt. Fotó: Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.