Nagy mennyiségű szennyvíz folyt a Balatonba, így érinti ez jövőre a strandokat

Az információk szerint szennyvíz folyt a Balatonba, ami hosszabb távon akár a 2025-ös strandszezont is érintheti.

2024. október 9., 16:50

Szerző:

Továbbra is a Balaton az egyik legnépszerűbb hazai fürdőhely, és tavasztól egészen őszig nagyon sokan keresik fel a tavat. Ám a szezon végén már a strandolók nem tudtak zavartalanul fürdőzni egyes strandokon, most kiderült, hogy ezt a tóba ömlő szennyvíznek köszönhető – írta meg az Infostart.

Ezért kellett lezárni ezt a strandot a Balatonnál nyár végén

Augusztusban zárták le a Tihanynál található Somosi szabadstrandot, mert a Veszprém vármegyei kormányhivatal vízminőség-vizsgálatai alapján ezen a szakaszon nem volt elég tiszta a tó vize, írta meg akkor a 24.hu. A hírről később a település polgármestere is beszámolt a saját Facebook-oldalán, emellett számos helyen táblákkal figyelmeztették az embereket, ne fürdőzzenek a vízben az említett szakaszon.

Pontosan információkat a lezárás idején nem közöltek, most azonban kiderült, a szezon végén nagyon magas volt a vízben az E. coli (Escherichia coli), ami egy szennyvízjelző baktérium. Ha jelen van a vízben, az arra utal, hogy szennyvíz vagy szennyezett talajvíz jelent meg. Az Infostart szerint az elmúlt időszakban sikerült azonosítani a szennyeződés pontos forrását, és a problémát csőcserével azonnal megszüntetni.

A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben

– közölte Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője a HírBalaton megkeresésére.

A portál információi szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szennyvízfőnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ üdülő melletti ingatlanon, ott, ahol a Kastélyszálló is található. Nagy valószínűséggel az illetékesek azért nem vették észre sokáig a problémát, mert egy bekerített, zárt ingatlanról van szó, amit csak őriznek. A DRV sem észlelte a rendszerben a nyomáscsökkenést, ezért nem tudták pontosan meghatározni a problémát.

Komoly problémákat okozhat a Balatonba ömlő szennyvíz

A HírBalaton megkereste a Veszprém Vármegyei Kormányhivatalt, de a lapnak csupán annyit válaszoltak: „Jelenleg folyamatban van az ügy kivizsgálása, ezért pontos információk még nem állnak rendelkezésre.” Az viszont kiderült, hogy feljelentést még nem tettek az ügyben.

Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője azonban elmondta, hogy a probléma később, akár a strandszezonban is okozhat gondokat.

Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz

– mondta a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

A túltervezés és túlvásárlás miatt több tízezer forintunk landol a kukában. Mutatjuk, mi az a 15 bőségteremtő szabály, amivel gazdagíthatja saját magát.