Újabb rekordokat döntött meg az óceánok felmelegedése

Az óceánok felmelegedése újabb rekordokat döntött meg, a feljegyzések kezdete óta tavaly volt a legnagyobb arányú – ezt állapította meg egy frissen publikált nemzetközi kutatás.

2023. február 16., 13:05

Szerző:

Az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban megjelent tanulmány elkészítésében 16 – főként kínai, amerikai és olasz – kutatóintézet 24 tudósa vett részt. Az előző évhez viszonyítva 2022-ben a Föld óceánjai a felszíntől 2000 méter mélységig annyi hőt nyeltek el, amivel 700 millió másfél literes vízforralóban lévő vízmennyiséget fel lehetne forralni – magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Cseng Li-csing, a Kínai Tudományos Akadémia Atmoszféra Fizikai Intézetének kutatója.

Az óceánok felmelegedésének vizsgálata kulcsszerepet játszik az éghajlatváltozás nyomon követésében, mivel a globális hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el. Cseng szerint az óceánok hőmérsékletének növekedése újabb bizonyítékkal szolgál a globális felmelegedésre.

Az óceánok felmelegedésének mértéke 2017 óta szinte évente rekordokat dönt. A kínai tudós hangsúlyozta: mivel az óceánok késve reagálnak a globális felmelegedésre, még évtizedekig érzékelhető marad az óceánok hőmérsékletének emelkedő tendenciája. A nemzetközi tanulmány megállapította, hogy az óceánokban az eleve magas sótartalmú területeken növekedett a víz sótartalma, míg ott, ahol alacsonyabb volt, tovább csökkent.

Az óceánok felmelegedése együtt jár a tengerszint emelkedésével és a szélsőséges időjárási jelenségekkel. Emellett a globális felmelegedést az is fokozza, hogy az óceánok kevesebb szén-dioxidot képesek megkötni, így több, az emberi tevékenységből keletkezett szén-dioxid marad a légkörben – figyelmeztetnek a kutatók.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy sziget látható az amerikai parti őrség HC-144 Ocean Sentry fedélzetén végrehajtott járőrözés közben Dél-Florida határvidékén, a Floridai-szorosban 2023. február 10-én. Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP)

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.

Idén tizenkettedik alkalommal valósul meg a TeSzedd!, az ország legnagyobb szemétszedési programja. Az önkéntesek keddtől jelentkezhetnek az április 22-én kezdődő eseményre, melynek során megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium kedden az MTI-t.