A busahorgászat szabályozására készül a Mohosz

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) szerint a busa „ipari méretű” szelekciója nem a sporthorgász feladata és a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnének a szelekciós busahalászatra.

2023. augusztus 4., 11:51

Szerző:

Dérer István, a Mohosz elnökhelyettese, az Országos Horgászszervezeti Központ (OHSZK) főigazgatója a 2022-es év horgászfogásainak statisztikájából kiemelte, hogy rangosban a busa 46 tonnával a 8. helyet foglalja el. 2019-hez képest kicsivel több mint háromszoros növekedés mutatható ki, 15-ről 46 tonnára ugrott a kifogott busa mennyisége. „A 2021-es évhez hasonlóan újra elmondható, hogy a faj horgászata egyre jelentősebb, mert az elmúlt években látványosan fejlődik a szabályos fogási technikája és – levetkőzve a fajhoz kapcsolt sztereotípiákat – gasztronómiája is. Nagy átlagtömege okán fárasztása – főleg a folyókban – valódi sportélményt is jelent” – olvasható a pecaverzumon.

A cikkben Dérer István kiemeli, hogy a busa „ipari méretű” szelekciója nem a sporthorgász feladata és a „terítékként a parton heverő, sokszor 100 kilogramm mennyiségű hal ténye és látványa számos etikai, horgászrendi kérdést is felvet, ami mielőbb hatékonyan kezelni kívánunk”.Tehát, a Mohosz foglalkozni fog a témával, és a jövő évi Országos Horgászrendben (OHR) már akár meg is jelenhetnek a szabálymódosítások.

A busa fő tápláléka azok az apró élőlények, planktonikus szervezetek jelentik, amelyek az összes őshonos halfajunk ivadékának is az első táplálékai. Egy nagytestű, sokszor 10-20 kilogrammos jószág nagy mennyiséget tud kiszűrni a vízből, amiből aztán nem marad az őshonos halfajainknak, a keszegféléknek, a pontyféléknek, vagy a fogassüllőnek. Rendkívül hatékonyak a táplálékbázis kiaknázásában, szintén csak az őshonos fajok kárára – nyilatkozta a témával kapcsolatban Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem természetesvízi halökológiai tanszékének vezetője.

(Kiemelt képünkön: Egy horgász a kifogott busával. Fotó: RALF HIRSCHBERGER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Május 22-e minden évben a Nemzetközi Biodiverzitás Napja, amely az élővilág sokféleségére, vagyis a biodiverzitásra és az azt fenyegető veszélyekre irányítja a figyelmet. 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján.