Ha november ötödikén zöld tűzgömböt pillant meg az égen, semmi pánik: nem földönkívüli

November elején gyönyörű hullócsillag esőre számíthatunk a Tauridáknak és a Leonidáknak köszönhetően. A különösen fényes, Tauridákból érkező meteorok között zöld tűzgömbök is feltűnnek majd.

2022. november 3., 13:45

Szerző:

November első felében gyönyörű hullócsillagokat vehet észre a gondos megfigyelő, természetesen csak akkor, ha az eget nem borítja be sűrű felhőtakaró és nem képződik köd. Egy része főként a Tauridáknak, másik rész pedig a Leonidáknak köszönhető – írja az Időkép.hu. A Tauridákból érkező meteort is láthatunk elégni a Föld légkörében a következő éjszakákon. Ezek közül 2-3 nagyon fényes is lehet, tehát tűzgömbök is feltűnhetnek az éjszakai égbolton. 

A Tauridák maximuma november 5-én lesz idén, az éjszakai órákban a sok hullócsillag között akár 5 fényes tűzgömböt is láthatunk. A meteorok rendkívül fényesek és gyönyörűek, mozgásuk közepesen lassú, élénk zöld színűek. Füstnyomot is húznak maguk után, és útjuk gyakran robbanásszerű villanással ér véget. Még a Hold fénye sem lesz igazán zavaró tényező a megfigyelésükben. Idén a szokásosnál akár több tauridát is láthatunk, ugyanis a Föld keresztezi a Jupiter gravitációjának hatására létrejött, szabályos pályát felvett törmelékcsomó útját. 

November 6-tól a leonidák érkeznek meg az éjszakai égboltra, melyek gyorsabban mozognak, mint a tauridák, és az éjszaka második felében figyelhetők meg. Az ezt követő hetekben novemberben még számíthatunk a Orionidák meteorjainak feltűnésére is. 

 

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.