A WHO vezető kutatója épp megcáfolta a magyar kormányt koronavírus-ügyben

Soumya Swaminathan a Deutsche Wellének azt mondta: a vakcinák nem az ezüst golyót jelentik a koronavírussal szemben. 

2021. október 24., 16:35

Szerző:

A vakcina csak egy eszköz, nem az ezüst golyó a koronavírussla szemben – mondta Soumya Swaminathan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető kutatója a Deutsche Wellének. A tudós szerint a vakcina a súlyos tünetekkel szemben megvédhet, de a megfertőződéssel szemben nem. – A vakcina valóban hatékony, de önmagában nem elég a vírus legyőzéséhez – mondta a kutató. (A magyar kormány képviselői minden alkalommal ennek ellenkezőjét hangoztatják, például legutóbb Gulyás Gergely a Kormányinfón.)

Soumya Swaminathan elmondta: sok országban magas az átoltottság, mégis magas fertőzésszámot mutatnak a statisztikák. A koronavírus viszont így könnyen hozhat létre újabb és újabb mutációkat. 

Nem csak ezzel van a gond: a kutató szerint a gazdag országoknak fel kell hagyniuk a „vakcina-kapzsisággal", ha azt szeretnénk, hogy a járvány véget érjen. Ha a gazdag országok nem osztják meg a vakcinákat és a védelemhez szükséges eszközöket, akkor a betegség folyamatosan mutálódni fog – figyelmeztetett a szakember. Elmondta: Európában például magas az átoltottság, az élet látszólag visszatért a „normálisba", ugyanakkor Afrikában a lakosság mindössze 2%-a kapta meg az oltását. A tudós, aki egyébként a HIV és a tuberkulózis szakértője is, azt mondta, hogy a koronavírus élesen felszínre hozta a globális egyenlőtlenséget, és „kétsávos" világjárványhoz vezetett. Ezért azt sürgette, hogy a gazdag országok osszák meg a vakcina-készletüket, a tudásukat és az adataikat a szegény országokkal. 

– Az egyetlen út a vírus megállításához a szolidaritás – mondta Soumya Swaminathan. – Még mindig több mint 40-45 ezer ember hal meg hetente a COVID-19-ben és ezt meg kell állítani. 

A WHO vezető tudósa a sajtótájékoztatóján azt is felvetette, hogy a fejlett országoknak már most fel kellene készülniük a következő járványra és a koronavírus mutációira. A New York Times számlálója szerint egyébként a világ népességének 49.7%-a kapott már egy oltást legalább.  

 

(Kiemelt kép: World Health Organization's chief scientist Soumya Swaminathan gestures during an interview with AFP in Geneva on Mai 8, 2021. A Covid-19 variant spreading in India is more contagious and may be dodging vaccine protections, contributing to the country's explosive outbreak, the World Health Organization's chief scientist said in an interview with AFP. Fabrice COFFRINI / AFP)