A világűr határára jutottak a Virgin Galactic első turistái

Feljuttatta a világűr határára az első turistákat csütörtökön a Virgin Galactic – jelentette be a Richard Branson amerikai milliárdos által alapított űripari vállalat.

2023. augusztus 10., 20:52

Szerző:

A VSS Unity űrrepülőgépen a két pilótán kívül még négy ember utazott, a vállalat egy instruktora és három turista. Az Új-Mexikóból útnak indított jármű 88,51 kilométeres magasságba emelkedett, elérve ezzel a világűr határát. Ott pár percet tartózkodott, az utasok megcsodálhatták a Föld görbületét, és rövid ideig megtapasztalhatták a súlytalanságot is.

A Galactic 02 elnevezésű misszió a vállalat második kereskedelmi járata volt, az elsőt június végén indították. Akkor a fedélzeten nem turisták utaztak, hanem az olasz légierő három kutatója.

Korábban a Virgin Galactic több tesztrepülést végrehajtott, egyik alkalommal, 2021-ben maga Richard Branson is járt az űrben saját űrhajóján. A cég tervei szerint havonta indítanak majd kereskedelmi járatokat a világűr határára. Eddig már mintegy 800 érdeklődő vásárolt jegyet.

Az űrturizmus piacán a Virgin Galactic versenytársa az Amazont alapító Jeff Bezos űripari cége, a Blue Origin, amely több hasonló utat teljesített.

(Kiemelt kép: a Virgin Galactic 2023. augusztus 10-i videójából készült képen Anastatia Mayers 18 éves, Jon Goodwin 80 éves és Beth Moses főűrhajós oktató néz ki az ablakon az űrben, miután a Virgin Galactic privát űrhajós küldetése, a Galactic 02 keretében elstartoltak az Amerika Űrkikötőjéből az új-mexikói Truth or Consequences-ben. Fotó: Virgin Galactic / AFP)